BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Safranbolulu İsmâil Necâtî

Safranbolulu İsmâil Necâtî

“Yemek ve içmek hususunda Resûlullah Efendimize uymak güzel olur... Resûlullah kabak tatlısını ve mercimek çorbasını, av etini ve koyun etini severdi...”



İsmâil Necâtî Efendi, Kastamonu’nun Safranbolu kazâsının Oğulveren köyünde 1839 (H.1255) senesinde doğdu. Tasavvufta hocası, Ahmed Ziyâeddîn Gümüşhânevî hazretleridir. Hocasının ikinci halîfesi olup, onun vefâtından sonra 1911 senesinden îtibâren Gümüşhâneli Dergâhı şeyhliği ona verildi ve vefâtına kadar bu vazîfeyi yürüttü. Çok âlim ve sâlih insan yetiştirmiştir. İlk İstanbul Müftülüğü vazîfesi de ona verilmiştir. 1921 (H.1338) senesinde İstanbul’da vefât etti. Kabri, Süleymâniye Câmii avlusundadır. İsmâil Necâtî Efendi, vefatından kısa bir zaman önce buyurdu ki: Yemek ve içmek hususunda Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” Efendimize uymak güzel olur... Resûlullah kabak tatlısını ve mercimek çorbasını, av etini ve koyun etini severdi... Sirke, en fâideli yemektir. Peygamber efendimiz, (Sirke, ne güzel yiyecektir) buyurdu. Hurma da yemektir. Yanî ekmek ile yenir. Üzüm, hem yemektir, hem de meyvedir. Kuru üzüm, ceviz, bâdem yemek sünnettir. Balda şifâ vardır. Yetmiş Peygamber “aleyhimüsselâm” bala bereket ile duâ etmiştir... Serin şerbetleri çok severdi. Pilâv yerken salevât-i şerîfe okumalıdır. Hadîs-i şerîfte, baklayı kabuğu ile yemek medh edildi. Habbetüssevdâ, ya’nî şûniz [çörek otu] dertlere devâdır buyurdu. Cevizi peynirle yimek şifâdır. Bunları yalnız yemek zarardır... Ayva, kalbden sıkıntıyı giderir. Hâmile kadın yerse, çocuğu güzel olur. Her kavun, karpuz ve narda bir damla Cennet suyu vardır... İncir, kalbe ferahlık verir. Kuluncu, sindirim organı sancılarını giderir... Kereviz, unutkanlığı giderir. İdrâr söker. Kan ve süt yapar. Karaciğeri temizler. Enginâr, safra taşını eritir, kanı temizler, damar sertliğine iyi gelir. Ter kokusunu da giderir. Tatlı yapılan kabak suyu, göz ağrısına sürülür... ÇİĞ SOĞAN YEMEK!.. Bir memlekete gelenin, önce biraz çiğ soğan yemesi sıhhate iyidir. Soğandan sonra kereviz yenirse, fenâ kokusunu giderir... Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” son yediği yemeğin içinde soğan vardı. (Soğan ve sarımsağı pişmiş olarak yiyiniz), buyururdu... Turp, idrâr söker. Hazmı kolaylaştırır... Koku verilen kimse almalı, koklamalıdır. Gül koklayınca, salevât-ı şerîfe getirmelidir. Çünkü, mübârek teri, gül gibi kokardı. Hadîs-i şerîfte, (Üç şey, bedeni besler: Güzel koku, yumuşak kumaştan güzel elbise ve bal yemek) buyuruldu.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT