Ekonomik suçun haritası çıkarıldı

- Güncelleme:
Ekonomik suçun haritası çıkarıldı

Ekonomi Haberleri

Araştırmaya göre eğitim seviyesi düştükçe hırsızlık artarken, yüksek eğitim alan kesimde ise daha çok zimmet ve hesaba para geçirme suçları öne çıkıyor.

Türkiye'de işlenen suçların ekonomik haritası çıkarıldı. Ekonomik amaçlı işlenen suçların yüzde 61'ini ilkokul düzeyinde eğitime sahip kişilerce işlenirken, bu oran yükseköğretim mezunları arasında yüzde 3.4. Araştırmaya göre eğitim seviyesi düştükçe hırsızlık oranı artıyor. Yüksek eğitim alanlar kesimde ise mesleğe dayalı suçlar öne çıkıyor. nbsp;Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyeleri Güler Günsoy ve Seda Tekeli, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) adalet verilerinden yararlanarak Türkiye'nin ekonomik suç işleyen hükümlülerinin profilini çıkardı. Araştırmanın 1990-2011 dönemine ait hükümlü verilerini kapsadığını belirten Seda Tekeli, "Araştırmamızda ilkokul mezunlarında, hükümlü sayısının çok daha fazla olduğunu gördük. Ekonomik suçluların yüzde 61'ini ilkokul düzeyinde eğitime sahip olan bireyler oluşturmaktadır. Yükseköğretim mezunları arasında ise ekonomik suç işleyenlerin oranı yüzde 3.4 ile oldukça düşük bir düzeye sahip" dedi. nbsp;Araştırma kapsamında hükümlülerin en çok işledikleri ekonomik suçların başında hırsızlık, dolandırıcılık ile rüşvet ve sahteciliğin geldiğini anlatan Tekeli, "Hırsızlık suçundan hükümlü olanların yüzde 73'ünü ilkokul/ilköğretim mezunları oluşturuyor. Ancak zimmet suçundan hükümlü olanların, yüzde 38'ini lise ve dengi meslek okulu mezunları, yüzde 31.5'ini de ilkokul/ilköğretim mezunları oluşturuyor. Hesaba para geçirme, nitelikli mesleğe dayalı suçlar ise daha çok yüksek eğitim düzeyi kişiler arasında yaygın" nbsp;diye konuştu. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...