Güneydoğu'ya 6 puanlık ilave prim indirimi

- Güncelleme:
Güneydoğu'ya 6 puanlık ilave prim indirimi

Ekonomi Haberleri

Diyarbakır, Hakkari, Bingöl, Mardin, Şırnak gibi 15 il yanında Bozcaada ve Gökçeada, 2018 yılına kadar 5 puanlık teşvike ilaveten 6 puanlık destek alacak.

Hükümet, bölgesel istihdamı teşvik etmek amacıyla 10 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerine 6 puanlık ilave prim indirimi kararı alırken, bu desteğin hangi illerde ne süreyle uygulanacağı belirlendi. Buna göre Diyarbakır, Hakkari, Bingöl, Mardin, Şırnak gibi 15 il yanında Bozcaada ve Gökçeada ilave prim desteğinden en uzun süre yararlanacak bölge olarak seçildi. Bu iller, 2018'e kadar 5 puanlık teşvike ilave olarak 6 puanlık daha destek alacak. Hükümet, iş dünyasından gelen yoğun talep üzerine, nisan ayında çıkardığı kanunla, bölgesel istihdamı teşvik etmek için 6 puanlık ilave prim indirimi kararı almıştı. Ancak, bu indirimden faydalanacak illerin belirlenmesin de top Bakanlar Kurulu'na atılmıştı. Bakanlar Kurulu'nun aylardır merakla beklenen prim teşviki kararı, dün yayınlandı. Bakanlar Kurulu, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre 6 puan indirim uygulanacak illeri ve indirim süresini belirledi. Karara göre, prim indirimi, belirtilen 52 ilde faaliyet gösteren, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel sektöre ait iş yerlerini kapsayacak. Bu işletmeler, 6 puan ilave indirim alacak. Prim desteği, geriye dönük olarak 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak. Karara göre, Türkiye genelindeki iller, sosyo-ekonomik gelişmişliklerine göre üç kategoriye ayrıldı. Bu çerçevede, en yüksek destek süresinden Güneydoğu ve Doğudaki 15 il ile Gökçeada ve Bozcada yararlanacak. Söz konusu iller ise Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van oldu. Bu iller 2018 yıl sonuna kadar prim desteğinden yararlanacak. İkinci kategoride ise Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden az gelişmiş 16 il yer aldı. Buna göre, Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat'ta faaliyet gösteren iş yerleri için 2017'ye kadar destek alacak. Son olarak ise orta gelişmişlik düzeyindeki 20 ilin, 2016'ya kadar destek alması kararlaştırıldı. Bu iller, Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak oldu.İşçi sigortasız çıkarsa teşvik kesilecek
Yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi halinde, bu işverenler, 1 yıl süreyle destek alamayacak. Sigorta primi teşvikinden yersiz olarak faydalanıldığının tespiti halinde, yararlanılan teşvik tutarı, gecikme cezası ve zammı ile işverenden tahsil edilecek. Mevcut teşviklerden yararlanma hakkı olmayan işletmeler, bu destekten de yararlanamayacak.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...