Hazret-i Hadice, Resûlullah'ın hanımı olacağını rüyada gördü

Hazret-i Hadice, Resûlullah'ın hanımı olacağını rüyada gördü

RAMAZAN 2013 Haberleri

'Ya Hadice; anlaşılan ahir zaman Peygamberi dünyaya geldi, sen onunla evlenecek ve önce iman etme şerefine erişeceksin'

Hüveylid kızı Hadice (radıyallahü anhâ) Mekke'nin en asil ailelerinden birine mensuptur ki nesebi, Hazret-i Kusay'da Aleyhisselatü vesselam Efendimiz ile birleşir. Daha önce iki defa evlenmiştir, nbsp;Atîk bin Azîz'den bir kızı, Ebû Hâle Hind bin Zürâre et-Temîmî'den de bir oğlu dünyaya gelmiştir.Hazret-i Hadice kervancılık yapmaktadır. Köleleri kâhyaları mümtaz insanlardır. Onlara müşfik davranır, fikirlerini sorar. Bu yüzden olacak hanımlarına ölümüne sadıklardır.
Her sefer kârlı biter, Hazret-i Hadice'nin servetine servet, gücüne güç katar. Kureyşliler bu merhametli kadını "temiz" manasına gelen "Tahire" büyük manasına gelen "Kübra" adıyla anarlar. Melike-i Arab'ın talibi çoktur, ancak kapısını çalanlar yüz bulamaz. Hadice validemiz çok okur, Tevrat ve İncile de vâkıftır. Bir rüya görür... Ay gökyüzünden inmiş göğsüne girmiştir. Nuru kollarından çıkmakta ortalığı ışıl ışıl aydınlatmaktadır. Rüyanın verdiği hazla uyanır ve gider amcasının oğlu Varaka bin Nevfel'e sorar. Varaka çok okumaktan gözlerini kaybetmiş bir zattır, ilim sahibidir. Rüyayı "Anlaşılan ahir zaman Peygamberi dünyaya geldi" diye tabir eder, "Ya Hadice; sen onunla evlenecek ve önce iman etme şerefine erişeceksin. Bu din cihana yayılacak, nuru âlemi dolduracak!"
İyi de bu izdivaç nasıl gerçekleşecektir? Gidip amcasından isteyecek değildir ya... Boşa koyar dolmaz, doluya koyar almaz. Durgunlaşır mı, mahzunlaşır mı bilmiyoruz ama bu hâl sırdaşı Nufeyse (Nefise) Bint-i Münebbih'in gözünden kaçmaz. Can arkadaşı "sana neler oluyor kuzum" diye sorunca içini açar. Rüyadan girer, tabirden çıkar, Muhammed-ül emin ile evlenmek arzusunda olduğunu fısıldar.
HADİCE DESEM MESELA...
Nufeyse zeki ve becerikli bir kadındır, güya Efendimize yolda rastlar, ustalıkla yanaşıp girer mevzuya; "Ey oğul neden evlenmiyorsun? Akranlarından yuva kurmayan kalmadı bak!"
- Ya Nufeyse, yuva kurmayı kim istemez? Ama sen de biliyorsun ki elim dar.
- Peki sana iffetli, edepli, mal ve cemâl sahibi bir hanım bulsam?
- Kim bu hanım?
- Hadice desem mesela?
Şunca ünlü, bunca zengin kapısından dönmekte, neden varsın bir yetime? Nufeyse Hatun Efendimizin tereddüdünü hisseder. "Sen razı mısın değil misin onu söyle" der, "bizim de bir bildiğimiz var."
- İyi de bu iş nasıl olacak?
- Sen orasını bana bırak!
Nefise Hatun müspet cevabı alınca durmaz. İki taraf arasında irtibatı sağlar. Nitekim Ebu Tâlib ile Hamza, Amr bin Esed'in kapısını çalar, yeğeni Hadice'ye talip olurlar.
MALIM MÜLKÜM SANA FEDA
"Allah'a hamdolsun ki, bizi İbrahim'in zürriyetinden, İsmail'in neslinden, Maad'ın cevherinden ve Mudar'ın kanından yarattı. Mekke'nin mensubu, Kâbe'nin bekçisi ve halkın reisi yaptı... Muhakkak ki Muhammed çok şereflidir, yiğitlikte, fazilette ve akılda hangi gençle kıyaslansa üstün gelir. Gerçi malı azdır ama mal dediğin nedir? Geçici bir gölge gibidir. Alınır, verilir, kaybedilir, emanetten başka bir şey değildir."
Ebu Talib'in konuşması tesirlidir ama onlar fazlasını da bilirler, sırlara vakıftırlar. Adı güzel Muhammed son peygamber olacaktır, başka söze hacet mi var?
Neyse mehirde anlaşırlar. Nikâhı Varaka bin Nevfel kıyar.
Hazret-i Ebubekir biricik dostunun Hadice gibi bir hanımefendi ile evlenecek olmasına nasıl sevinir anlatılamaz, kasasını açar "istediğin kadar al ve dilediğince harca!" der.
Düğün günü velime verilir. Davetliler arasında Fahr-i Kâinatın sütannesi Halîme hatun da vardır, taaa Sa'd kabilesinden çıkmış gelmiş oğulcuğunun mürüvvetini görme bahtiyarlığına ermiştir. Hazret-i Hadice bu fedakâr kadını çok sever, dönerken bir sürü koyun katar yanına.
Hazret-i Hadice konağını dipten köşeden temizletmiş, özene bezene süslemiştir. Fahr-i alem içeri girince hizmetçiler ellerindeki cevahir dolu tabakları yoluna serperler. Annemiz sırf o günün hatırına cariye ve kölelerini azad eder. Dahası neyi var, neyi yoksa Efendimize bağışlar, "Şu andan itibaren malım mülküm yok" der, "ben dahi muhtacım sana!"
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...