Esad rejiminden Zeytin Dalı Harekâtı'na şaka gibi tepki

Düzenleyen:
Esad rejiminden Zeytin Dalı Harekâtı'na şaka gibi tepki

DÜNYA Haberleri

Suriye'de meşruiyeti kalmamış Esad rejiminin Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, Türkiye'nin Afrin'deki terör yapılanmalarına yönelik olarak başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'nı "işgal" olarak nitelendirdi. Mekdad ayrıca Moskova'yı hedef alarak, "Rusya, Suriye adına hareket edemez" dedi. Topraklarının büyük bölümünde DEAŞ ve PYD/YPG terör örgütlerinin cirit attığı rejimin bu tepkisi sosyal medyada gülünç bulundu.

Beşşar Esad rejiminin Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, Suriye'nin başkenti Şam'da, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Diplomasi Muhabiri Lyse Doucet'nin sorularını cevapldı. Rejim güçlerinin Türkiye'ye karşılık vereceğini ileri süren Mekdad, Türkiye'nin Suriye'nin Afrin bölgesindeki terörist yapılanmalara karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'nı "işgal" olarak niteledi. Mekdad harekâtla ilgili olarak "Türkiye'nin işgali, Suriye'nin egemenliğinin açıktan ihlalidir, Suriye'nin egemenliğine karşı bir saldırıdır" dedi.

"RUSYA, SURİYE ADINA HAREKET EDEMEZ"

Doucet'nin, "Rusya buna yeşil ışık yaktığı belirtiliyor" demesi üzerine Mekdad, "Bilmiyorum. Rusların ne düşündüğünü biliyoruz. Moskova, Suriye adına hareket edemez. Rusya'nın Suriye'de şimdiye kadar savunduğu prensiplere karşı hareket edebileceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla bu, Türkiye'nin Suriye egemenliğine karşı bir saldırganlığı ve Suriye'nin böylesi bir saldırıya karşı her tür cevabı vermeye hakkı var" değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE'YE KARŞILIK VERECEĞİZ"

Doucet'nin "Harekâta askerî olarak karşılık verecek misiniz?" sorusuna Mekdad şu cevabı verdi: "Doğrudan ya da dolaylı olarak cevap veriyoruz. Şu anda yaşananlara bakabilirsiniz. Bizim kendi politikalarımız var, kendi konumumuz var. Bu saldırıyı kınadık ve buna göre hareket edeceğiz. Özellikle herhangi bir eylemden bahsetmeyeceğim ancak Suriye'nin kendini korumaya hakkı vardır. Tekrar tekrar söyledik, Türkiye'nin saldırılarına cevap vermek için mümkün olan her aracı kullanacağız."

Türkiye'ye karşı küstahlıkta sınır tanımayan Mekdad ayrıca, "Bu, uçakları düşürmeyi de kapsıyor mu?" sorusuna, "Bunu çok açık olarak söyledik. Hava savunma sistemlerimiz hazır" cevabını verdi.

"ABD'NİN ADIMI YIKICI BİR HATA"

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı röportajında, ABD'nin Suriye politikasını da sert bir dille eleştirdi. Mekdad, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın geçen hafta yaptığı, "ABD askerlerinin Suriye topraklarından kısa vadade çekilmeyeceği" açıklamasını "başka bir yıkıcı hata" olarak değerlendirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...