Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Katalonya Parlamentosu Puigdemont'un başkanlığını oylayacak

Katalonya Parlamentosu Puigdemont'un başkanlığını oylayacak

DÜNYA Haberleri

Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu, gelecek hafta kaçak başkan adayı Puigdemont hakkında güven oylaması yapmaya hazırlanıyor.

Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu, eski başkan Carles Puigdemont'un yeniden göreve gelmesi için yapılacak oylamayı gündemine alırken, merkezi hükümet, Danıştayın "engel yok" kararına rağmen bunu durdurmak için Anayasa Mahkemesine başvurmayı kararlaştırdı.

Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu Başkanı Roger Torrent imzasıyla yayımlanan gündeme göre, 30 Ocak Salı günü saat 15.00'te, başkanlık için aday gösterilen Puigdemont hakkında güven oylaması yapılacak.

Gündeme ilişkin metinde, Belçika'ya kaçan ve İspanya'ya dönmesi durumunda tutuklanacak olan Puigdemont'un, parlamentoda şahsen bulacağı ya da video konferans yoluyla bağlanarak yemin edeceği konusunda ifade yer almadı.

Öte yandan, hükümetin başvurusu üzerine olağanüstü toplanan Danıştay, Madrid'in beklentisinin aksine Puigdemont'un başkan olmasını engelleyecek bir durum bulunmadığını yönünde görüş bildirdi.

Bunun üzerine merkezi hükümet Puigdemont hakkındaki güven oylamasını durdurmak için Anayasa Mahkemesine başvurma kararı aldı. Yerel basın, başvurunun bugün yapılmasının beklediğini yazdı.

Katalonya'yı kaçtığı Belçika'dan yönetmek istiyor

"Devlete karşı isyan ve başkaldırma", "ayaklanma" ve "kamu malını kötüye kullanmak" ile suçlanan Puigdemont, tutuklamadan kaçmak için görüntülü bağlanarak toplantılara katılabileceğini ve oyunu da vekalet vererek kullanabileceğini savunuyor. Merkezi hükümetin engelleyememesi durumunda, Puigdemont'un parlamentodaki oturuma görüntülü bağlanarak yemin etmesi öngörülüyor.

Katalonya Parlamentosu Başkanı Torrent, görevden alınan Puigdemont'u özerk yönetim başkanlığı için yeniden aday göstermişti.

27 Ekim'deki tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası "devlete karşı isyan ve başkaldırma", "ayaklanma" ve "kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan Puigdemont, dört eski bakanla Belçika'ya kaçmıştı.

Merkezi hükümetin aldığı karar çerçevesinde 21 Aralık'ta yapılan erken seçimlerde, ayrılıkçı partiler çok az farkla hükümet kurma çoğunluğunu elde etmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...