Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Operasyonlara damga vurdu! Sayıları bini aştı

Düzenleyen:
Operasyonlara damga vurdu! Sayıları bini aştı

GÜNDEM Haberleri

Fırat Kalkanı Harekâtı'nda başarıyla görev yapan Fırtına Obüs Silah Sistemleri ve 155 milimetrelik mühimmat, TSK tarafından Zeytin Dalı Harekâtı'nda da etkin şekilde kullanılıyor

Zeytin Dalı Harekâtı'nda kullanılan yerli mühimmatların büyük kısmı Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) imzası taşıyor. Kurumsal yapısının kaynağı uzun yıllar öncesine dayanan MKEK, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve güvenlik güçlerinin her çeşit silah, mühimmat, roket, patlayıcı madde, harp araç ve gereç ihtiyacını karşılıyor. MKEK markasıyla halen bini aşkın çeşit savunma sanayisi ürünü üretiliyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın, Türkiye'nin güvenliği ve Suriye'deki terörist yapılanmalara karşı yürütülen Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili "Harekâtta yüzde 70-75 millî ve yerli mühimmat kullanıldı." ifadesindeki kullanım oranının büyük bir kısmını MKEK üretimi mühimmatlar oluşturuyor.

Geçmişten gelen bilgi birikimi ve tecrübesiyle günümüzün modern silah ve mühimmat anlayışlarına göre üretimlerine yön veren MKEK, yerli, millî ve özgün tasarımlı ürünleriyle TSK ve emniyet güçlerinin gücüne güç katmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

216 milyon dolarlık yurt dışı sipariş

MKEK, her türlü silahın ve mühimmatın üretilebildiği, rekabetin üst düzeye çıktığı savunma sanayisinde gücünü artırabilmek amacıyla hem Türkiye’de hem de yurt dışında etkin bir çalışma yürütüyor.

Kurum, bu çabaları sonucu 2016'da Türk savunma sanayisinde en fazla ihracat yapan üçüncü firma oldu. İhracatta birinci ve ikinci firmaların havacılık konusunda faaliyette bulunduğu dikkate alındığında, 2016'nın savunma sanayisinde en fazla ihracat gerçekleştiren firması kendi alanında MKEK oldu.

Halihazırda MKEK'nin 216 milyon dolarlık ihracat siparişi bulunuyor.

Her türlü arazi ve hava koşulunda "Fırtına" görevde

MKEK'nin son dönemde dikkati çeken ürünlerinin başında Fırtına Obüsü Silah Sistemleri ve mühimmatı geliyor.

Zeytin Dalı Harekâtı'nda TSK tarafından yoğun olarak kullanılan Fırtına Obüs Silah Sistemleri ve 155 milimetrelik mühimmat, daha önce Fırat Kalkanı Harekâtı'nda da güvenlik güçlerine önemli katkı verdi.

155 milimetre 52 Kalibre Fırtına Silah Sistemi, başlangıçta Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Güney Kore'den satın alınan silah sistemleri üzerinde MKEK tarafından yapılan yerlileştirme çalışmaları sonucu millî olarak üretildi.

Fırtına obüsleri 65 kilometre hıza, yüzde 60 meyile tırmanma özelliğine sahip bulunuyor.

47 ton ağırlığında, 5 mürettebat kapasiteli, otomatik mermi doldurma, gece görüş ve NBC koruma sistemleriyle donatılan "Fırtına", seri olarak dakikada 2 mermi, ani (darbeli) 15 saniyede 3 mermi atış yapabiliyor.

Fırtınada, yivli-setli 52 kalibre silah sisteminde hidrolik otofretajlı namlu kullanılıyor. Engebeli arazi dahil her türlü arazi ve hava koşulunda rahatça harekât icra edebilen "Fırtına", hareket halindeyken 30 saniye içinde atış görevine hazır hale geliyor ve ilk 15 saniye içinde ani atış olmak üzere, atış görevini bir dakika içinde tamamlayabiliyor.

Daha etkili "Fırtına" yolda

MKEK'de, Fırtına Obüsü Silah Sistemleri ve 155 mm mühimmatla ilgili olarak menzil uzatma ve mühimmatın güdümlü olması üzerinde ayrı bir Ar-Ge çalışması yürütülüyor.

Kurum, gerek mevcut üretimleri gerekse geleceğe yönelik olarak planladığı millî, yerli ve özgün ürünlerle Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişimine daha fazla katkı vermeyi hedefliyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...