Kardak'ta sıcak saatler! Yunanistan Heyeti Türk karasularını terk etti

Düzenleyen:
Kardak'ta sıcak saatler! Yunanistan Heyeti Türk karasularını terk etti

DÜNYA Haberleri

Kardak bölgesine çelenk atmak üzere hücumbot ile gelen Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Kardak'a yaklaştırılmadı. Öte yandan İçişleri Bakanı Soylu, Yunanistan Savunma Bakanı'nın Kardak'a yaklaştırılmaması konusunda, ''Sahil Güvenlik Komutanlığımız gereğini yerine getirmiştir." açıklamasında bulundu.

Ege'de çelenk atmak üzere hücumbot ile Kardak bölgesine gelen Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Kardak kayalıklarına yaklaştırılmadı. Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin ikazı üzerine Yunan heyeti bir gerginlik olmadan Türk karasularını terk etti. 

TSK'DAN KARDAK AÇIKLAMASI
Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos'u Kardak'a yaklaştırmaması ile ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerinden açıklama geldi.  TSK'dan yapılan açıklamada, "28 Ocak 2018 tarihinde saat 11.30 sularında Yunan Deniz Kuvvetlerine ait Nikiforos karakol gemisi ve LS-70 numaralı Sahil Güvenlik botunun Kardak adaları bölgesine girme girişimi Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca önlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin ve milletimizin uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerini azim ve kararlılıkla korumaya devam etmektedir" denildi. 

BAKAN SOYLU: ''KOMUTANLIĞIMIZ GEREĞİNİ YERİNE GETİRMİŞTİR''
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hücumbotla çelenk atmak üzere Kardak'a gelen Yunanistan Savunma Bakanı'nın (Panos Kammenos) bölgeye yaklaştırılmamasına ilişkin, "Sahil Güvenlik Komutanlığımız gereğini yerine getirmiştir." dedi.

GERİLİM 22 YILDIR SÜRÜYOR 
Kardak krizi, 25 Aralık 1995 gecesi Figen Akat adlı Türk yük gemisinin karaya oturmasıyla başlamıştı. Yunanistan’ın geminin oturduğu kayalığın kendisine ait olduğunu söylemesi ve Yunan Sahil Güvenlik askerlerinin gemiye bayraklarını dikmesiyle Türkiye tepki göstermişti. 26 Ocak 1996’da Kalimnos Belediye Başkanı ve papazı, Kardak kayalıklarına giderek Yunan bayrağını asınca kriz en üst seviyeye çıkmıştı. Dönemin başbakanı Tansu Çiller, askeri operasyon emri verince Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en gözde birliği SAT’lar İstanbul’dan harekete geçmişti. Üsteğmen Ali Türkşen ve Üsteğmen Ercan Kireçtepe komutasındaki astsubaylar Hakan Çalışkan, Salih Çörekçioğlu, Cavit Özmen, Abdullah Arslan, Sadettin Doğan, Levin Keten, Lütfü Tokuşoğlu, İbrahim Balçın, Hasan Arap ve Tanel Erenay Kardak kayalıklarına çıkarak Yunan bayrağını indirerek Türk bayrağını dalgalandırmıştı. HS Hydra savaş gemisinden havalanan helikopterin düşmesi üzerine üç Yunan askerinin hayatını kaybetmesi, iki ülke arasındaki gerilimi 22 yıldır devam ettiriyor. 

YAKLAŞTIRILMADI!
Kardak bölgesine çelenk atmak üzere yunan hücumbot ile gelen Yunanistan Savunma Bakanı Kardak’a yaklaştırılmadı. Yapılan ikaz üzerine Yunanistan Heyeti Türk karasularını terk etti

ÖNLEMLER ARTTIRILMIŞTI
Yunanistan ile Türkiye’yi Ege denizinde savaşın eşiğine getiren Kardak krizinin 22’inci yıldönümünde Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik komutanlıklarında alarm seviyesine geçildi. Afrin operasyonundaki yoğunluğu fırsat bilerek Kardak’a çıkmayı deneyebilecek Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un olası provakasyonuna karşı önlemler artırılmıştı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...