'Altın Taç' ve 'Dağ Keçisi Figürü'nün tanıtım töreni gerçekleşti

Düzenleyen:
'Altın Taç' ve 'Dağ Keçisi Figürü'nün tanıtım töreni gerçekleşti

POLİTİKA Haberleri

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Nasıl teröre karşı mücadelede samimi bir işbirliği olmadan terörün küresel boyutunu önlemek mümkün değilse tarihi eser kaçakçılığı konusunda da ülkelerin samimi, içten işbirliğinin sağlanmaması halinde tarihi eser kaçakçılığının önüne tam manasıyla geçebilmek mümkün değildir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde, Türkiye'ye geri getirilen binlerce yıllık tarihi eserler "Altın Taç" ile "Dağ Keçisi Figürü"nün tanıtım törenine katıldı.

Anadolu topraklarının binlerce yıllık büyük bir kültür hazinesi  niteliği taşıdığını belirten Kurtulmuş, bu coğrafyada hem İslam dönemi hem de  İslam öncesi dönemin eserlerinin mevcut olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünyanın en geniş arşivi ve en zengin yaşayan kütüphanesi  olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, böyle bir kültürel mirasa ve çeşitliliğe sahip  olunması dolayısıyla Türkiye ile iftihar ettiklerini, bu birikimlerin gün yüzüne  çıkarılması için gayret sarfettiklerini bildirdi.

Türkiye'nin kültürel zenginliğinin bazı çevrelerin ilgi odağı olduğuna  işaret eden Kurtulmuş, bazı mafyatik yapıların eski eserleri ait oldukları  topraklardan çıkarıp belli yerlere pazarladığını, sanata değer verdiği zannedilen  ülkelerdeki sanat galerilerinde ve müzelerde, kaçırılan bu eserlerin  sergilendiğini Türkiye'den de geçmişte bazı eserlerin kaçırılarak yurt dışında  sergilendiğini kaydetti.

İngiltere, Almanya ve Amerika'daki müzelerde Türkiye'den kaçırılan çok  sayıda eserin olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu konu üzerinde büyük bir  hassasiyetle durduklarını, eserlere sahip çıkma gayreti içinde olduklarını  aktardı.

Kurtulmuş, eserlerin peşine  "hafiye" gibi takıldıklarını, mahkeme  süreçleri ve bilirkişi raporlarını takip ettiklerini belirtti.

'Altın Taç' ve 'Dağ Keçisi Figürü'nün tanıtım töreni gerçekleşti

"TÜRKİYE'NİN MÜZELERİNE DEĞER KATACAK"

Değerli iki eserin müzeye ve sanat çevresine kazandırıldığını ifade  eden Kurtulmuş, Altın Taç'ın Anadolunun güneybatısındaki Karya bölgesine ait  olduğunu söyledi. Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 2 bin 400 yıl öncesine ait bir eserin İskoçya'da peşine  düşüldü, mahkeme süreçleri açıldı. Sonunda kaçak eser elinde bulunan taraf,  mahkemeden vazgeçtiği için mahkeme Türkiye'nin lehine karar verdi. Türkiye'ye ait  olduğu tespit edildi, geçtiğimiz hafta Türkiye'ye getirildi. Bu eser Karya  Bölgesi'nde çok zengin birisine ait bir mezardan alınmış bir hatıra eser olduğu  anlaşılıyor. Çok nadide eserlerden birisi. Dünya ölçeğinde herhalde benzeri  bulunmayan eserlerden birisi. Türkiye'nin müzelerine değer katacak. Ülkemizde bu  2 bin 400 yıllık eserimizi sergilemeyi sürdüreceğiz."

Diğer eserin ise Erzurum'dan kaçırılan, M.Ö 2000'li yıllara ait olduğu  tahmin edilen Dağ Keçisi Figürü olduğunu kaydeden Bakan Kurtulmuş, sözlerini  şöyle sürdürdü:

"Dünyadaki bütün ülkelerin samimi bir işbirliğine ihtiyaç vardır.  Nasıl teröre karşı mücadelede samimi bir işbirliği olmadan terörün küresel  boyutunu önlemek mümkün değilse tarihi eser kaçakçılığı konusunda da ülkelerin  samimi içten işbirliğinin sağlanmaması halinde tarihi eser kaçakçılığının önüne  tam manasıyla geçebilmek mümkün değildir."

'Altın Taç' ve 'Dağ Keçisi Figürü'nün tanıtım töreni gerçekleşti

"55 ESERİN TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ İÇİN GAYRET EDECEĞİZ"

Suriye'de devam eden savaşın, medeniyet merkezlerinden Şam ve Halep'in  tarihi güzelliklerini tahrip ettiğine dikkati çeken Kurtulmuş, buradaki eserlerin  kaçırılarak bir kaç sene sonra Avrupa'daki büyük müzelerde sergileneceğine vurgu  yaptı. Kurtulmuş, İslam medeniyetinin önemli eserlerinin de Suriye topraklarından  kaçırılarak saklandığının altını çizdi.

Kurtulmuş, insanlığın kültürel mirası olan tarihi eserlere sahip  çıkılması gerektiğini, kültürel alandaki iş birliklerinin artırılması,  uluslararası kaçırılan eserlerin yerine getirilmesi için çaba sarfedilmesinin  önemine değindi.

Kurtulmuş, Dağ Keçisi Figürü'nün gelmesiyle beklenen eser sayısının  56'dan 55'e düştüğünü, 55 eserin de en kısa zamanda Türkiye'ye getirilmesi için  gayret edeceklerini kaydetti.

İki eserin ana yurduna getirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden  Kurtulmuş, daha sonra eserlerin tanıtımını gerçekleştirdi.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...