Erdoğan-Papa görüşmesi sonrası Beştepe'den açıklama

Düzenleyen:
Erdoğan-Papa görüşmesi sonrası Beştepe'den açıklama

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Papa görüşmesi sonrası Beştepe'den gelen açıklamada, Kudüs'ün statüsünün korunması konusunda ortak karar alındığına vurgu yapıldı.

59 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde Vatikan'a gerçekleştirilen ilk ziyaret noktalandı. Cumhurbaşkanlığından, Recep Tayyip Erdoğan'ın Papa Franciscus ile görüşmesinin detayları açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Papa Franciscus arasındaki görüşmede, ABD yönetimine Kudüs kararının sakıncaları ve uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine değinildi.

"KUDÜS'ÜN STATÜSÜ KORUNMALI"

Erdoğan ve Papa, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler tarafından kutsal addedilen Kudüs'ün BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
PAPA'YA KUDÜS TEŞEKKÜRÜ

Görüşmede, ABD yönetimine, Kudüs'le ilgili kararın sakıncaları ve uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine değinildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kudüs" konusunda verdiği mesajlarından dolayı Papa'ya teşekkür etti.

Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinildi

Papa Franciscus da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Kudüs" meselesiyle ilgili çabalarından ve mültecilere yönelik yardımlardan dolayı takdirlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında Suriye'de yaptığı operasyonlar hakkında da bilgi paylaşımında bulundu.

İSLAMOFOBİ ELE ALINDI

Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinilen görüşmede, dinleri terörle ilintilendirmenin yanlış olduğu da vurgulandı. Bu çerçevede, İslam'ı terörle özdeşleştirmeye yönelik kışkırtıcı söylemlerden uzak durulması gerektiği belirtildi.

Türkiye'de Katolikler dahil farklı inançlara mensup herkesin barış içerisinde bir arada yaşamalarına önem verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu iradeyi somut olarak ortaya koyma adına son dönemde 14 kilise ve bir sinagogu onardıklarına dikkati çekti.

"BARIŞ VE İSTİKRAR TESİS EDİLMELİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi, yaşanan insani dramlara seyirci kalınmaması için uluslararası toplumu harekete geçirmesi hususlarında ortak adımlar atmanın mümkün olduğuna işaret etti ve gelecekte de temasları sürdürme konusunda mutabık kaldı.

ERDOĞAN, AZİZ PETRUS BAZLİKASINI GEZDİ 

Erdoğan, Papa'dan sonra, Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan'daki görüşmeleri sonrasında Apostol  Sarayı'nda bulunan ve Roma'daki en büyük dört bazilikadan ikincisi olan "Aziz  Petrus Bazilikası" ya da "San Pietro Bazilikası" olarak bilinen yere geçti.  Burayı gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri  Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Millî Savunma Bakanı  Nurettin Canikli, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile eşi Esra Albayrak,  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanı sıra MHP Genel Başkan Yardımcısı  Semih Yalçın da eşlik etti.  Hristiyanlığın en büyük kilisesi olarak kabul edilen "Aziz Petrus  Bazilikası", kubbesi ile Roma'nın siluetindeki en önemli parçalardan birisi  olarak biliniyor.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI 

Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın Vatikan'a  iki günlük resmî ziyareti dolayısıyla  İtalya'nın başkenti Roma'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan şehirden ayrılana kadar Roma'da  yaklaşık 3 bin 500 kolluk kuvveti görev yapıyor. Şehirde en yüksek  seviyeye çıkarılan güvenlik önlemleri çerçevesinde Roma'da bazı yollar trafiğe kapatıldı. 

ROMA'DA 'YEŞİL BÖLGE'

Roma'da "yeşil bölge"  oluşturuldu.  İlan edilen "yeşil bölge" kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti  boyunca şehirde hiçbir gösteriye izin verilmiyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...