Fenerbahçe'ye 2, Beşiktaş'a 1 yıl Avrupa yok

Fenerbahçe'ye 2, Beşiktaş'a 1 yıl Avrupa yok

SPOR Haberleri

Tahkim Kurulu, Fenerbahçe'nin 2 1 yıllık cezasını 2 yıla indirirken, Beşiktaş'ın 1 yıllık cezasını onadı. İki takımımızın son umudu CAS.

3 Temmuz 2011'de başlayan şike soruşturmasında Türk futboluna bomba düştü. UEFA Tahkim Kurulu, Fenerahçe ve Beşiktaş'ın, UEFA kararlarına yaptığı itiraz hakkında kararını verdi. UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu'nun, Beşiktaş'a verdiği 1 yıl Avrupa'dan men cezası onandı, F.Bahçe'nin 2+1 yıl cezasının +1 yılı kaldırıldı ve ceza 2 yıla çevrildi. Böylece Beşiktaş 2013-2014, F.Bahçe ise 2013-14 ve Avrupa'ya gitmeyi hak ettiği bir sonraki sezonda UEFA organizasyonlarına katılamayacak. Tahkim Kurulu'nun kararlarını açıklamasından sonra gözler F.Bahçe ve Beşiktaş kulüplerine çevrildi. İki kulüp de UEFA Tahkim Kurulu'nun kararlarını Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne(CAS) taşıyacak. Buradan çıkacak sonuç ise son ve nihai karar olacak.
HER HUKUKİ KARAR ADİL nbsp;DEĞİL
UEFA'nın cuma günü Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi ön elemelerinde çekeceği kura öncesi iki takım CAS'tan tedbir kararı çıkarmaya çalışacak. UEFA Tahkim Kurulu'nun kararları hakkında F.Bahçe Kulübü CEO'su Hakkı Hasan Yılmaz, "Biz suçsuzluğumuza inanıyoruz. Yargılamanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Cezayı kabul etmiyoruz" dedi. Tahkim Kurulu'nun kararı sonrası Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Melih Sami Esen, de CAS'a başvuracaklarını belirtirken, "CAS'a kura çekiminden önce başvuru yapacağız. Bu karar çok ağır bir karardı. Beşiktaş'ın menfaatlerini elimizden geldiği ve gittiği yere kadar savunmaya devam edeceğiz. Alınan kararın hukuki bir dayanağı olabilir ama her hukuki karar adildir demek zor" ifadelerini kullandı.

TFF KARARINI DEĞİŞTİRECEK Mİ?

Milli tehlike
UEFA Tahkim Kurulu'nun kararlarından sonra gözler bu iki kulübün CAS'a yapacağı başvuruya çevrildi. Bu iki takımın aldığı cezaların yanı sıra Türk futbolunu bekleyen asıl tehlike UEFA'nın Türkiye'ye yaptırım uygulama ihtimali olacak. UEFA'nın 3 Temmuz sürecinde kulüplere ceza vermeyen Türkiye Futbol Federasyonu'na "Şikeyle ilgili kararlarını gözden geçir" demesi bekleniyor. Böyle bir durumun yaşanması halinde Milli Takım'a da ceza gelebileceği ifade ediliyor.



Cezanın bilançosu ağır
60 milyon euro!
F.Bahçe ve Beşiktaş'ın Avrupa kupalarından men edilmesi bu iki kulübe maddi olarak da büyük darbe vurdu. Avrupa kupalarından büyük bir kazanç elde edecek olan F.Bahçe ve Beşiktaş ayrıca stat geliri, lisanslı ürün satışı, yayın parası gibi birçok kalemden de kasasını dolduracaktı. F.Bahçe'nin en az 45, Beşiktaş'ın da 15 milyon euro kaybı olacak. G.Saray Şampiyonlar Ligi'nde Türkiye'yi temsil eden tek takım olursa sadece katılım payından kasasına en az 25 milyon euro girecek.


Bir umut daha var

Milan CAS'tan döndü
F.Bahçe ve Beşiktaş'ın gözü şimdi Uluslararası Spor Mahkemesi'nde (CAS) olacak. İki kulüp bugün CAS'a başvurup kararları mahkemeye taşıyacak. UEFA Tahkim Kurulu'nun genellikle Disiplin Kurulu'nun kararlarını bozmadığı görülürken, CAS'ta durum farklı olabiliyor. CAS son yıllarda iki önemli kararı bozdu. 2006 yılındaki şike skandalında İtalya'nın Milan takımı CAS'a gitmiş ardından Avrupa kupalarına katılmıştı. Porto da CAS'tan istediği sonucu çıkarmıştı.


Türker Arslan - CAS Hakimi nbsp;

Kolay kolay değişmez!
CAS Hakimi Türker Arslan, F.Bahçe ve Beşiktaş için umutsuz konuştu. Arslan, "UEFA Tahkim Kurulu'nun bu kararlarının ardından, kulüplerin CAS'a gitme yolları var. Ancak CAS kolay kolay tedbir kararı vermez" dedi. Arslan CAS davasının en az 4 ay süreceğini dile getirirken, "7-8 ay da sürebilir. CAS davası sonucunda ancak tazminat olabilir. TFF de zor durumda kalabilir" dedi.



İki kulüp ceza alınca
Sıralama değişti
UEFA Tahkim Kurulu'nun kararlarının ardından Avrupa kupalarına yeni sezonda katılacak takımlar da değişecek. Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılma şansı yakalayan F.Bahçe'nin yerine, 4. Bursaspor bu kulvarda yer alacak. UEFA Avrupa Ligi'nde ise Kayserispor ile Kasımpaşa, ülkemizi temsil etme şansını elde etti. Kayserispor play-off turundan Beşiktaş'ın, Kasımpaşa ise 3. ön eleme turundan Bursaspor'un yerine UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...