BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > İftarın gözdesi yoğurt çorbası

İftarın gözdesi yoğurt çorbası

Beslenme uzmanları, sıcakta rahat sindirim için naneli ılık bir çorbadan sonra, az yağlı, sebze ağırlıklı tencere yemeklerini öneriyor. İftarla sahur arasında bol miktarda su için, çayın açığını tercih edin... Yaz meyveleri ve hafif tatlıların tüketilmesi de tavsiye ediliyor



RAMAZANIN OLMAZSA OLMAZLARI Ramazanla birlikte sofralara da bereket geliyor. Çeşitli yiyeceklerin yer aldığı ramazan sofralarının bereketinden bütün ihtiyaç sahipleri nasipleniyor. Bir de ramazanın vazgeçilmezleri var; Güllaç, hurma, hoşaf, az şekerli muhallebi ve sütlaç gibi... Bu yıl, ramazan ayı en sıcak günlere rast geliyor. Uzmanlar, sağlığımız açısından iftar ve sahur yemeklerine dikkat etmemizi söylüyorlar. İlk önerilen, iftarla sahur arasında en az 2.5 lt su içilmesi. Orucun bir zeytin ya da hurma ile açılmasından sonra, içilecek bir bardak ballı limonlu su ise kan şekerimizi düzenliyeceğinden tercih edilmelidir. Mide rahatsızlığı olanlara tavsiye edilen ise, 2-3 fincan rezene çayı. Beslenme doktorları, ramazan ayında siyah çayın çok açık içilmesini tavsiye ediyor. Bu ayda tarçın dışında fazla baharat kullanımına da karşılar. Rahat bir sindirim için iftarı çorba ile açmamız gerekiyor. Sıcak havalarda en iyi tercih bol naneli, ılık bir yoğurt çorbasıdır diye düşünüyorum. Osmanlının hayatın her alanına getirdiği muhteşem uyum, yemek kültüründe ve ramazan geleneklerinde de göze çarpar. İnsan fıtratı ile beslenme şekli arasındaki yakın ilişki, en küçük ailelerin mutfaklarında dahi gözardı edilmezdi. Onlar, neyi ne için yediklerini bilir, yaradılışın aslına zıt düşmeyen gelenek ve âdetleri devam ettirirlerdi. Türk mutfağında ramazan özel bir yere sahiptir. Bu özellik sadece hane halkı içinde yaşanmaz, tüm ihtiyaç sahipleri ramazanın hayır ve bereketinden yararlanırdı. Çeşitli yiyeceklerle kurulan ramazan sofraları, dengeli ve az yemek yenilerek, sünnet eşittir sıhhat düşüncesinin hayata geçirildiği mekanlar olurdu. . Beslenme uzmanlarının iftar ve sahur yemeklerindeki en mühim önerileri, yemeklerimizi yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yememiz. Doyma hissi, ağzımıza attığımız ilk lokmadan tam 13 dakika sonra beyne ulaşıyor. Siz de çorbadan sonra en az 3-4 dakika beklemelisiniz. Çorbayı müteakip, sıcakta az yağlı, olabildiğince sebze ağırlıklı haşlama, fırında pişmiş ya da tencere yemekleri tercih edilmelidir. Tatlı olarak sütlü hafif tatlılar tavsiye ediliyor. Zaten ramazanın sembolü güllaç, ya da az şekerli muhallebi, sütlaç olabilir. Özellikle cevizi iftar sofranızdan eksik etmeyin. Ağzınıza atacağınız 3-4 ceviz hem tokluk hissi verir hem de faydalı mineralleri sağlar. İftar için, hafif, lezzetli bir zeytinyağlı, bir de hem iftar hem sahurda yiyebileceğiniz kıymalı bir börek tarifi hazırladım. Biliyorsunuz, patlıcan mutfağımızın gözde sebzesi. “İmambayıldı” ise en güzel patlıcan yemeklerinden biri. Ramazan ayının hepimiz için hayırlı,bereketli ve lezzetli olmasını temenni ediyorum. FIRINDA İMAMBAYILDI > 6 adet patlıcan > 1 adet iri kuru soğan > 3 adet olgun domates > 3 çorba kaşığı zeytinyağı > 4 diş sarımsak > 1 yeşil biber > 2 kesme şeker > 1 avuç maydanoz YAPILIŞI: Patlıcanların kabuklarının hepsini soyup, tuzlu suda 20 dakika bekletin, acı suyu çıksın. Üzerlerine çatalla delikler açın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Üzerlerine 2 çorba kaşığı zeytinyağını fırça ile sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar, iyice yumuşayana kadar pişirin. İçi için kuru soğanı piyazlık (yarım ay) şekilde doğrayın. Bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyup, soğanlar pembeleşinceye kadar çevirin. Sonra içine ufak ufak doğranan yeşil biberi, şekeri, kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri, sarımsakları ve tuzunu ekleyin. 10 dakika kadar pişirin. Patlıcanları borcama yerleştirin. Göbeklerini kesip, içini doldurmak için kaşıkla birer cep oluşturun. Az pişirdiğiniz domatesli harçla içini doldurun. Harcın suyunu da patlıcanların üzerine gezdirin. 170 derece fırına yeniden koyun ve 40 dakika pişirin. Maydanozla süsleyip, ılık servis yapın. KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ > 6 adet yufka > 4 yumurta > 1su bardağı yoğurt > 1su bardağı sıvıyağ > 1şişe soda İçi için: > 500 gr. kıyma (az yağlı) > 1 adet kuru soğan, karabiber YAPILIŞI: Önce harç hazırlanır. Kıyma, 1 yemek kaşığı sıvı yağda kavrulur, ince yemeklik doğranmış soğan eklenip kavrulmaya devam edilir. Karabiber ve tuz ilave edilir, ocaktan alınır. Yumurta, yoğurt, yağ, soda bir kapta iyice karıştırılır. Tepsi yağlanır, bir yufka büzülerek konur, üstüne hazırlanan harçtan sürülür. Üç yufka bu şekilde tepsiye yerleştirilir. Üçüncü yufkanın üstüne kıymalı iç yayılır. Kalan yufkalara da sırayla aynı şekilde harç sürülür, büzüştürülerek tepsiye yerleştirilir. Harçtan 4 yemek kaşığı kadar artırılır, içine 1 yumurta daha kırılır karıştırılır. Böreğin üstüne sürülür. Ön ısıtma yapılmış fırında 200 derecede pişirilir.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT