BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Ramazanda yemek düzeninizi bozmayın

Ramazanda yemek düzeninizi bozmayın

Oruç tutarken aç kalmamak için dengeli, susamamak için de özenli beslenin. Çünkü, almanız gereken günlük enerji miktarı pek değişmez.



Sevgili okuyucularımız, Yüce Rabbime, hamdolsun bir ramazan ayına daha kavuştuk. Bu yıl da gerek oruç süresinin 17 saati bulması gerekse de mevsimin yapısı gereği biraz daha hassas beslenmemiz gerekecek. Oruç tutanlar, vücudumuzun zararına olarak özellikle kırmızı et, beyaz ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimimiz artmakta, sebze, meyve ve beyaz et tüketimimiz de maalesef azalmaktadır. Halbuki, ramazan ayında da, günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları pek değişmez. Rahat oruç için; sahuru ihmal etmeyelim, gece bol bol su içelim, iftarda yemekleri birden değil yavaş yiyelim... Orucun sindirim sistemini dinlendirerek insan sağlığını son derece koruduğu ilmen de kabul görmektedir. Buna rağmen “ben acıkırım, işimi gücümü göremem” demek yersiz. Bir öğünde çok fazla yemek, ertesi günkü açlık hissini azaltmaz. Bundan dolayı yaz mevsimi hasebiyle fazla susatmayacak tarzda beslenme dışında, ramazan ayında iftar ve sahur yemeklerinde beslenme kurallarına uygun olarak yemek yenildiği takdirde, hem sağlığımızı korumuş olur, hem de sindirim sistemimizi dinlendirmiş oluruz. Ramazanda aynen bu aydan önce olduğu gibi normal beslenmemize devem edebiliriz. Oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenme kurallarına dikkat eder, gıda çeşitleri ve miktarlarını kendi ihtiyaç ve vücut yapımıza göre hekim rehberliğinde ayarlarsak, vücudumuz zehirlerden arınır (detoks) ve metabolizmamız dengelenmiş, karaciğerimiz de dinlenmiş olur. Böylece oruçlu insanda uyarılan mide ve bağırsak salgıları azalarak sindirim sistemimiz dinlenmiş olur. Küçük bir hatırlatma: Ramazan ayı süresince sahurlarda 6-7 adet fındık, kavrulmamış tuzsuz badem, kayısı çekirdeği veya 2 -3 adet ceviz yemek, tokluğu uzattığı gibi antioksidan olarak da son derece faydalıdır. NASIL YİYELİM? Kebap hoş da en iyisi fırın! Yemeklerin çeşidi kadar pişirme tarzları ve kullanılan yağlar da çok önemlidir Yaz aylarında iftar veya sahur sofralarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemekler ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, fındık yağı, zeytinyağı vb. bitkisel sıvı yağlarla pişirilmeli, salatalarda zeytinyağı kullanılmalıdır. Ancak yemekleri pişirirken, kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirme tercih edilmelidir. Yine kırmızı eti az, beyaz eti bolca tüketin. Kimlerin oruç tutması tıbben mahzurlu olabilir? Kronik hastalığı bulunanlar, inançlı veya inanca saygılı bir hekimin kontrolünde oruç tutabilir Bu hastalıkları olanlar hekimden onay almadan oruç tutmamalı: > Kanserliler > Sürekli ve sık aralıklı ilaç kullanımı gerektiren kronik hastalıkları olanlar > Çok yeni atak geçirmiş kalp ve damar hastaları > Kontrolsüz ve insüline bağımlı şeker hastaları > Aktif yeni verem hastaları > Akut ateşli hastalıklar Günümüzde tıptaki ilerlemeden dolayı 24 saat etkili ilaçlar sayesinde oruç tutamayacak hasta ve hastalık grubu son derece azalmıştır! Kilo bile verebilirsiniz! Bir günde alınması gereken gıdaları iftar, sahur ve geceye eşit ve dengeli bir biçimde paylaştırırsak ramazanda sağlıklı beslenmiş olur, hatta kilo bile verilebiliriz. Diğer yandan, her gün aynı saatte yemek, metabolizma hızını düşürür. Bu da kilo almamızı kolaylaştırdığından özellikle kalorisi yüksek tatlı, hamur işi gıdalardan uzak durmalı, sadece tadımlık almalıyız. Susamamak için... ‘Ayransız sofraya oturmam abi’ deyin Yaz günlerinde oruçlu iken susamamak için şöyle beslenin: > İftar ve sahurda mercimek, sebze ve yoğurt çorbası alın > Yoğurt, ayran veya cacık her öğünde yer alabilir > İftardan sahura kadar her yarım saatte 1 bardak su için > Salata, çorba ve yemeklere nane, kekik ve sarımsak katın > Hamur işinden uzak durun > Sebze türü liflileri tercih edin > ?Bol bol meyve tüketin > Kırmızı yerine beyaz eti alın... Yemek yeme ne kadar uzun süreye yayılırsa açlık ve susuzluğa da o kadar dayanılır. SAHUR Önce bir çorba, ardından sebzeli bir kahvaltı kâfidir Peynir, yumurta, süt, yoğurt, fasulye, nohut, mercimek, bulgur, tam buğday veya çavdar ekmeği acıkmayı geciktirir. Domates, salatalık, yeşil sebzelerden oluşan hafif bir kahvaltı veya çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekler tercih edilmeli. Karpuz gibi sulu meyveler de iyi gelir. Aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulmalı. İFTAR İftara tek hurmayla başlayın etli yemeği en sona bırakın! Bir tane hurma veya suyla iftar açıldıktan sonra, 1 kepçe çorba ve 1 tabak salata yenip, biraz aradan sonra miktarlar ayarlanarak ana yemeğe geçilmesi, metabolizmaya binen yükü azaltır. İftarda yoğurt mutlaka yer almalı. Tatlı olarak sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü ve hafif tatlılar, yemekten 1 saat sonra sonra alınmalı. GECE Kahve ve çayı azaltın meyveye ağırlık verin Yatmadan en az 1 saat önce güllaç gibi sütlü tatlılar ve meyve yenilebilir. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler vücudumuzdaki suyu kullandıklarından bu tür içecekler azaltılmalı. İftardan 1 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşlerle Teravih namazına gitmek, sindirime yardımcı olması ve moral açısından son derece faydalıdır.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT