HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Kırığın sebebi kanser olabilir

Düzenleyen: /
Kırığın sebebi kanser olabilir
Kırık, Kanser, Haber

SAĞLIK Haberleri

Her 10 kan kanseri vakasından birini oluşturan Multipl Myeloma’nın kemikleri etkilediği için en önemli belirtisinin göğüs, bel ve sırt ağrıları olduğunu söyleyen uzmanlar, ileri yaşta kansızlıkla birlikte görülen yaygın vücut ağrılarında Multipl Myeloma’dan şüphelenilmesi konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Ziyneti Kocabıyık - Türkiye gazetesi

ziyneti.kocabiyik@tg.com.tr

Multipl Myeloma’nın genellikle  60 yaş üstü kişilerde ve ağırlıklı olarak erkeklerde görüldüğünü söyleyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Serdal Korkmaz, hastalığın yavaş ilerleyen bir kanser türü olduğunu ve hastaların hekime geç dönemde ulaştığını belirterek “Hastalar genellikle bize kemik ağrısı ve kemik kırıkları, beraberinde halsizlik, yorgunluk, ileri evrede ise kanama ile gelirler. Çoğunlukla bize geldiklerinde kanser başlayalı ortalama 10 yıl olmuştur. Çok ağrı çektikleri ve kemiklerinde kırıklar meydana geldiği için daha önce defalarda fizik tedavi uzmanları ve ortopedistlere giderler” dedi.

ENFEKSİYONA YATKINLIK
Multiple Myelomalı hastaların daha hastalık teşhisi konmadan önce bile sık enfeksiyon geçirdiğini ve yüzde 25’inde böbrek hasarının oluştuğunu hatırlatan Doç. Dr. Korkmaz, “Miyeloma hastalarının sağlıklı kişilere oranla bakteriyel enfeksiyon riski 7, viral enfeksiyon geçirme riski 10 kat daha yüksektir. En sık solunum yolu enfeksiyonları ile üriner sistem enfeksiyonları geçirirler” dedi.

KRONİK HASTALIK HÂLİNE GELDİ
Tedavide son yıllarda çok önemli gelişmeler olduğunu anlatan Doç. Dr. Korkmaz “Artık Multipl Myeloma şeker, tansiyon gibi kronik hastalık hâline geldi. Hastalar damardan verilen ya da ağızdan alınan ilaçlarla daha uzun ve kaliteli yaşıyor. Bazı hastalar günde 1 tane ağızdan ilaç alarak hayatlarını sürdürebiliyorlar. Kötü gidişli hastalarda hastanın kendi kemik iliğinden alınan hücrelerle kök hücre nakli yapılıyor. Uygun hastalarda başkasından alınan kök hücrelerle yapılan tedavilerle hastalık tamamen ortadan kaldırabiliyor” dedi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...