BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Sıcak-soğuk demeyin çorbayı deneyin!

Sıcak-soğuk demeyin çorbayı deneyin!

Mutfak kültürümüzde güne çorba ile başlanır. Her sofrada bulunabilir. Hazırlaması kolay ve her tür malzemeden yapma imkânı bulunan temel bir yemeğimizdir... İçmesi kolay, mideyi yormayan, doyurucu, besleyici özelliği başta gelir; bilinenin aksine sıcak havalarda da içilir. Et ve tavuk suyunun kullanılması da lezzetini artırır...



YÖREYE AİT DAMAK TADI Türk yemek kültüründe çorbanın çok çeşitleri bulunmaktadır. Tarhana, yayla, yoğurt, ezo gelin, mercimek, domates, un çorbası, işkembe, paça çorbasının yanında Konya'nın bamya çorbası, Gaziantep'in yuvarlaması gibi her yörenin ayrı damak tadları bulunmaktadır. Çorba, sıcakta da soğukta da içilebilen, resmi, samimi, mütevazı, şık her tür sofrada bulunabilen uluslararası bir yemek. Kelimenin aslı "şorba". Çorba kelimesinin kökeni, Farsça tuzlu anlamında "şur" ile yemek anlamında "aba"dan oluşan "şuraba"nın kısaltılmış şeklidir. Sebzeyle veya etle hazırlanan, sıcak ya da soğuk içilebilen bir yemek. Yaz günü çorba konusu nereden aklıma geldi derseniz. İki sebebi var. Birincisi dondurma gibi çok soğuk içilebilen, doyurucu ve lezzetli bir iki çorba tarifi vermek. İkincisi, geçen yıl çıkan, Ebru Omurcalı'nın yazdığı "Çorbanın Kitabı" adlı tarifler kitabının 2.’sinin çıkmış olması. İlk kitabında hepsi lezzetli, değişik 154 tarif vermişti. İkinci kitapta bu sayı 186. Çorba, en sevdiğim yemekler arasındadır. İçmesi kolay, her tür malzemeyi ekleyebilirsiniz, mideyi yormaz, dolayısıyla sağlıklı beslenmede yer alır. Bütün bu niteliklere, ev sahibi pozisyonundakiler için olumlu bir katkı daha ekleyebiliriz. Uzun uğraşlar gerektirmeden, hazırlaması çabuk, pratik üstelik doyurucu. Hatırlarım, evimize ani misafir geldiğinde (Anneannemin deyimiyle misafir bastırdığında) ocağa derhal bir çorba tenceresi konur, tarhana, yoğurt, ezo gelin ya da mercimek çorbası gibi bizim mutfağın vazgeçilmezlerinden biri yapılırdı. İşkembe, paça çorbası, Konya'nın meşhur bamya çorbası ya da Gaziantep'in yuvalamasını saydıklarımın dışında tutuyorum. Zira onları hazırlamak zaman alır, epeyce ön çalışma ister. Lezzetli çorbanın ilk şartı, et, tavuk ya da balık suyu kullanmak. Sade suya yapılan çorbalarımızı tatlandırmak için yağ ve unla yapılan "meyane", limon suyu, yumurta, sirke, sarımsak imdada yetişiyor. Özellikle meyaneli çorbalar kıvamlı, koyuca olduğundan, Fransızlar bu tip çorbalara "veloutÈ" adı verirler. Türk yemek kültüründe, kırsal kesimde güne çorbayla başlanır. Her yörenin kendine has çorbası içilir. Hava sıcaklığının 30-35 C bulduğu şu günlerde, sizlere sıcak çorba tarifleri vermem yerinde olmaz. Ben de serinletici, soğuk yenilebilen üç tarif vermek istiyorum. Biri, İspanya'dan diğer ikisi bizden. Dünya mutfağında en meşhur soğuk çorba, İspanyol'ların "Gaspaçio" sudur. Sevilla usulü ya da Andaluz usulü iki tariften, ikincisini tercih ettim. Malzeme açısından daha zengin. Türk mutfağından ise, sıcak günler için besleyici ve serinletici iki yoğurtlu çorba tarifi. Haftaya dek, önce sağlık, huzur ve lezzetli günler diliyorum. İspanyol Gaspaçio Andaluz Çorbası HAZIRKANIŞI: Domateslerin içlerini çıkarın. Limon suyuyla karıştırın. Mikserden geçirip, yarısını buzluğa koyun. Diğer sebzeleri ayıklayın, ince ince doğrayın ve kalan domates suyu ile beraber mikserden geçirin. Hazırladığınız sulu karışımı domateslere doldurun, buzlukta donmuş domatesten bir kaşık ekleyip ısınmadan servis yapın. Süslemek için nane yaprakları kullanabilirsiniz. > MALZEMELER (6 kişilik): -1.5 kg olgun domates -1 salatalık -1 adet kırmızı biber -1 adet yeşil dolma biber -1-2 dal kereviz yaprağı -2-3 dal taze soğan -1-2 diş sarımsak -4 kaşık sızma zeytinyağı -Yarım limon suyu -Yarım kaşık sirke -Tuz, biber Şehriyeli Yoğurt Çorbası HAZIRLANIŞI: Şehriyeyi az sıvı yağda hafifçe kavurup üstünü biraz geçecek kadar su ekleyip kapağını kapatın. Haşlayın. Yoğurda su ve tuz ekleyip iyice çırpın. Fazla kıvamlı sevmezseniz, biraz daha su ekleyebilirsiniz. İçine haşlanmış nohut, şehriye, ince kıyılmış dere otu ve taze naneyi ekleyip karıştırın. Servis ederken zeytinyağında kırmızıbiber kızdırıp üstüne gezdirin. Kuru naneyi de kavurup üstüne koyabilirsiniz. > MALZEMELER: -1 kg yoğurt -1.5 bardak su -1 bardak arpa şehriye -1/2 bardak haşlanmış nohut -Yarım demet nane -Yarım demet maydanoz -Zeytinyağı ve kırmızı pul biber Bulgurlu Yoğurt Çorbası HAZIRLANIŞI: Yoğurdu 1 su bardağı su ile sulandırdıktan sonra küçük küçük doğranmış salatalıkları bulgur, mercimek, (veya diğer tahıllar) naneyi koyun. Bu çorba çok soğuk yenmemelidir. > MALZEMELER: -200 gram yoğurt (Yağsız olabilir) -2 adet salatalık -1 yemek kaşığı haşlanmış bulgur -1 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek (veya aşurelik buğday) -1 tutam taze veya kuru nane -1 su bardağı su
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 107202
    % 0.35
  • 3.5161
    % -0.05
  • 4.128
    % -0.07
  • 4.518
    % -0.41
  • 145.919
    % -0.07
 
 
 
 
 
KAPAT