Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

4 adımda güçlü beyin

4  adımda güçlü beyin

SAĞLIK Haberleri

Genel olarak yaş ilerledikçe azalan bazen de hastalıklar ve stres yüzünden zayıflayan beyin fonksiyonlarını desteklemek mümkün.

Ziynet, Kocabıyık - Memorial Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı anlattı.  
Muz ve kuru baklagiller: Hafıza ve zekâ gelişimi için B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir.
Balık: Daha hızlı düşünebilmek için omega 3 bakımından zengin somon gibi balıkları belirli aralıklarla mutlaka tüketin.
Kaju ve yer fıstığı: Beyinde yaşlanmayla yavaşlatmak için; E vitamini bakımından zengin ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu tüketilmelidir.
Üzüm ve çilek: Dopamin salgılanmasını sağlayan üzüm, problem çözme kabiliyetini  artırırken, yüksek oranda antioksidan içeren çilek, yaban mersini gibi meyvelerle domates, havuç gibi sebzeler belleği geliştirerek beyni korumaktadır.

Erken yatın erken kalkın
Tarlakuşu örneğinde olduğu gibi erken yatıp güne erken başlandığı zaman vücudun salgıladığı steroid, melatonin hormonlarından en üst seviyede faydalanmak mümkün olur.

Düzenli spor yapın
Kalp damar, diyabet, tansiyon gibi hastalıkların kontrol altında tutulmasında önemli rol oynayan düzenli egzersiz ve spor, beyni de olumlu etkiler.  Demans, Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkları ertelemek için düzenli egzersizi hayatın bir parçası hâline getirmek gerekir.

Gülmek hafızayı koruyor
İçten bir kahkaha beyne oksijen gitmesini kolaylaştırırken tansiyonun dengede tutulmasına ve hormonların düzenlenmesine zemin hazırlamaktadır. Gülme esnasında, beyindeki alt kranial sinirler koordineline olarak çalışarak, endorfin salgısının yükselmesine ve pozitif uyarıcıların devreye girmesine imkân sağlar.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...