BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Bayram tatilinde hasta olmayın

Bayram tatilinde hasta olmayın

YAZIN da enfeksiyon hastalıkları peşimizi bırakmıyor. Mikroplara ortam hazırlayan sıcaklarda gittiğimiz tatil beldelerinde hijyene dikkat etmemek; ishal, karın ağrısı ve cilt hastalıklarına davetiye çıkarıyor



Sevgili okuyucularımız, sıcaklar mikropların yayılmasına zemin hazırlar. İçinde bulunduğumuz yaz günlerinde özellikle el temizliğine çok önem vermeliyiz. Ellerimizi yıkamadan ağzımıza temas ettirdiğimizde veya çarşıdan, pazardan, marketten aldığımız sebze ve meyveleri iyice yıkamadan tükettiğimizde; başta ishal, kusma ve karın ağrısı kendini gösteren "akut gastroenterit" dediğimiz mide-bağırsak rahatsızlıklarına maruz kalmamamız kaçınılmaz oluyor. Bu tür istenmeyen durumlara tatil mevsiminde olmamız hasebiyle, özellikle seyahat esnasında dışarıdan yenen yemekler sonrası daha sık rastlamaktayız. KİRLİ SULARA?AZAMİ?DİKKAT EDİN! Ramazan sonrası yine tatil yerlerine akın edeceğiz. Serinlemek için girdiğimiz deniz ve havuzlar cilt, kulak ve genital yollarda enfeksiyon hastalıklarına zemin hazırlamakta. Aynı şekilde yazın kâbusumuz olan ishaller de enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanır. Sebepleri ise kirli suları içmek, kirli sularda yıkanmış olan meyve ve sebzeleri tüketmek ve besin zehirlenmeleridir. İshal, vücuttan su kaybına yol açan, tedbir alınmadığında hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Aman dikkat! Özellikle küçükleri koruyun. İSHAL 3 GÜNÜ GEÇTİYSE DOKTORA GİDİN Besin zehirlenmeleri dışında dengesiz beslenme de ishale sebep olabilir. Fazla miktarda yemek veya karbonhidrat içeren gıdaların aşırı tüketilmesi özellikle çocuklarda ishale yol açabilir. Yine ishal, vücutta su kaybından başka iştahsızlığa sebep olur. Gıda alımının yeterli olmaması da kilo kaybı ve ciddi manada halsizlik, bitkinlik ve takatsizliğe sürükler. Besin zehirlenmelerine bağlı ishaller en fazla 3 gün sürer. Daha fazla sürerse veya kanlı ise en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat gerekir. Kalbi olan dışarı çıkmasın! Yüksek tansiyon, şeker ve kalp-damar hastaları sıcak havada dışarı çıkmamalı, iftarla sahur arası bol bol su içmeli... > Hava sıcaklıklarıyla beraber nem oranı da arttığından kalp rahatsızlığı ve tansiyonu olanlar sıcaklığın yüksek olduğu saat 10.00 ile 17.00 arası dışarı çıkmamalı. Çünkü sıcak ve nemli havalar oksijen emilimini azalttığından tansiyon yükselir ve kalp krizi riskini artar. > Yeni sıcaklarda vücudumuzdaki sıvı ve mineral kaybı üst seviyeye ulaşır. Sıvı kaybına karşı bol bol su, limonlu ve meyveli içecekler tüketilmeli. İftardan yatana kadar ara ara su içilmelidir. > Sabahın erken saatleri ve güneşin etkisini kaybettiği akşama doğru ormanlık alanlar veya deniz kenarlarında yürüyüşler yapabilirsiniz. > Kalbi yoracak ağır ve yağlı gıdalardan kesinlikle kaçınılmalı, sık sık sebze ve meyve tüketilmeli. > Yeni koyu renkler giysiler yerine açık renkliler tercih edilmeli, terleme sonrası çamaşırlar değiştirilip duş alınarak serinlenilmelidir. NE YİYELİM? Pirinç, patates, yoğurt, şeftali, muz ve elma... İshale karşı beslenme tarzında değişiklik yapılarak korunabilir. İshal süresince fayda sağlayacak gıdalar ise şunlardır: Pirinç, patates, yoğurt, şeftali, muz, elma. Bebekler için anne sütü, çocuk ve yetişkinler için tuz ve şeker katılmış kaynamış su, ayran ve taze sıkılmış meyve suyu. NE YEMEYELİM? Çiğ, yağlı ve şekerliler durumu daha da bozar İshal süresince tüketilmemesi gereken besinler yoğun posa içeren gıdalardır. Çiğ sebze ve meyveler ile kepekli tahıl ürünleri azaltılmalı. Yüksek yağ ve şeker muhtevalı gıdalar da durumu daha zorlaştırır. TEDAVİ Hekim gözetiminde serum uygulanmalı Sebebi ister besin zehirlenmesi olsun, ister başka bir faktör olsun, ishale uygun beslenme programı mutlaka uygulanmalıdır. Bol su ve sıvı besinler tüketilmesi vücuttan su kaybını azaltacaktır. Ağır vakalarda ise bir sağlık kuruluşunda serum ve damardan ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 108953
    % 0.33
  • 3.482
    % -0.35
  • 4.1105
    % 0.01
  • 4.4532
    % -0.62
  • 144.153
    % -0.16
 
 
 
 
 
KAPAT