AB'den İsrail'i kızdıran ambargo

AB'den İsrail'i kızdıran ambargo

DÜNYA Haberleri

İsrail'in Batı Şeria'daki illegal yerleşimleriyle ilgili Avrupa Birliği'nden (AB) somut bir hamle geldi.

İsrail'in Batı Şeria'daki illegal yerleşimleriyle ilgili Avrupa Birliği'nden (AB) somut bir hamle geldi. AB, 28 üyesinin İsrail'in illegal yerleşimlerini içeren projelerde yer almasını yasakladı. AB, uzun süredir İsrail'in illegal yerleşim politikasından rahatsızlığını dile getiriyordu. Söz konusu direktif, kültürel ve bilimsel sahaların yanı sıra spor ve eğitim alanında İsrail'in illegal yerleşimleriyle işbirliği yapılmasını engelliyor. Bu başlıklarla ilgili yapılacak anlaşmalarda illegal Yahudi yerleşimlerinin hariç tutulacağının belirtilmesi zorunlu olacak. Ancak direktif, illegal yerleşimlerde üretilen malların ticaretini yasaklamıyor. AB'nin bağlayıcı direktifinde, İsrail'in uluslararası toplum tarafından tanınan sınırlarıyla, işgal altındaki Filistin toprakları arasında bir ayrım yapılması gerektiği vurgulandı.
İSRAİL'DEN TEPKİ GECİKMEDİ
İsrailli yetkililer, AB'nin bu adımından son derece rahatsız. Haaretz gazetesine konuşan İsrailli bir kaynak, AB'nin bu adımını ikili ilişkiler açısından 'deprem' olarak değerlendirdi. AB'nin kararına İsrail Ordu Radyosu'na konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ze'ev Elkin de sert tepki göstererek, direktifi 'büyük bir hata' olarak niteledi. Elkin, AB'nin bu tavrıyla İsrail-Filistin müzakere sürecine neden tam olarak dahil olamayacağını gösterdiğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...