Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

50 milyar dolarlık ortaklık

- Güncelleme:
50 milyar dolarlık ortaklık

Ekonomi Haberleri

Üç ortağın birlikte üstlendikleri işlerin değeri 47 milyar doları buldu.

Son yıllarda hızlanan özelleştirme, altyapı ve enerji ihaleleri, bu ihalelerin üç önemli oyuncusu arasında oldukça verimli bir işbirliği, ortaklık doğurdu. Limak, Cengiz, Kolin büyük enerji projelerinin birçoğunda ortaklığa gittiler. 4 dağıtım bölgesini, Yusufeli Barajı işini birlikte aldılar. Pazarlama ve dağıtım şirketleri kurdular. Yine Türkiye'nin önemli projelerinden Ankara - Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin 3 bölümünden ikisini birlikte aldılar. Bu projenin 4 yüksek viyadük de dahil Ankara - kayaş arasındaki toplam 50 viyadüğün ihalesine de 284 milyon lira teklifle birlikte katıldılar. Ancat asıl büyük oraklıkları bir başka altyapı projesinde, 3. Havaalanı işinde gerçekleşti. Üç ortağın birlikte üstlendikleri işlerin değeri 47 milyar doları buldu.
3. havaalanı ihalesinde birlikte hareket ettiler
Üç iş ortağının kazandıkları en büyük ihale 3. havaalanı ihalesiydi. Cumhuriyet tarihih en yüksek tutarlı ihalesinde üçlü girişim, yanlarına Kalyon ve Ma – Pa'yı da almıştı. İhaleyi 22 milyar 152 milyon euro teklifle kazandılar. Bunun dolar olarak karşılığı 42 milyar dolar ediyor.
Üçlü, birçok enerji projesinde ortak hareket etti. Elektrik dağıtım ihalelerinden 4 bölgeyi aldılar. Bunlardan ikisinin onay ve devir süreçleri de bitti. Dağıtım özelleştirmelerinin ilk ihalelerinde Uludağ Elektrik Dağıtım'ı yüzde 33'er payla bölüşerek, 940 milyon dolara aldılar.
İki dağıtım bölgesi daha aldılar
Arkasından Çamlıbel Elektrik Dağıtım'ı da aynı şekilde yüzde 33'er payla 258.5 milyon dolara aldılar. Bu şirketler şu anda ortaklar tarafından işletiliyor.
Önceki ihale sürecinde alıcılar bedelini yatırmadıkları için tekrar ihaleye çıkarılan İstanbul Boğaziçi Elektrik Dağıtım'a (BEDAŞ) ve Akdeniz Elektrik Dağıtım'a (Akdeniz EDAŞ) da birlikte teklif vererek kazandılar. BEDAŞ'ı 1 milyar 960 milyon dolar, EDAŞ'ı 546 milyon dolar teklifle aldılar. Bu şirketlerin devir onay süreçleri devam ediyor.
Yusufeli Barajı'nı birlikte yapacaklar
Her üç şirketin enerjide çok sayıda yatırımı var. Yalnız veya başka ortaklarla aldıkları işler de var ancak baraj ve HES projesi olarak en önemli işleri olan Yusufeli Barajı ihalesinde de birlikte hareket ettiler. Devlet Su İşleri'nin (DSİ) projesi olan Yusufeli Barajı'nı 256.3 milyon dolara aldılar. 22 Ekim'de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile yüklenici konsorsiyum arasında inşaat anlaşması imzalandı.
Ortaklar, Ankara - Sivas Hızlı Tren projesinin II. ve III kesimi ihalesini birlikte aldılar. Bu hattaki yüksek 4 viyadükün yapımı ihalesine de birlikte katıldılar. Geçtiğimiz mart ayındaki ihalede 284 milyon lira teklif verdiler. nbsp; Projenin Kırıkkale-Yerköy Arası (Kesim II) kısmını Mapa'nın da katılımıyla 56 milyon dolar bedelle, Yerköy-Yozgat-Sivas III Kesim'ini de Çinli China Major Road Bridge ve yine Mapa'nın katıldığı ortak girişimle 130 milyon dolara aldılar.
İkili işler de var. Örek, Limak, Çandarlı Limanı Mendirek İnşaatı Projesi'ni Kolin'le birlikte gerçekleştiriyor. nbsp; Yine Limak, Tandoğan-Keçiören (M4) Metro Hattı'nın Kolin ortaklığı ile gerçekleştiriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...