Yıllar sonra yeniden ışığı gördü

Düzenleyen:
Yıllar sonra yeniden ışığı gördü

SAĞLIK Haberleri

Yıllardır önce yakalandığı tavukkarası (Retinitis Pigmentosa) hastalığı yüzünden gözleri görmeyen 62 yaşındaki Özkan Yıkıcı, uygulanan biyonik görme tedavisi sayesinde, rehabilitasyon döneminde şekilleri yeniden seçmeye başladı.

Türkiye 13’üncü, dünyadaki Argus II sistemini kullanarak biyonik görmeye sahip olan 303 kişiden biri olan Özkan Yıkıcı “Görme ile ilgili doğuştan bir problem vardı. Yavaş yavaş ilerledi. Tedavi için pekçok ülke gezdim sonunda biyonik gözle yeniden ışığa kavuştum” dedi. Yıkıcıya biyonik göz ameliyatını yapana Liv Hospital Yapay Görme Proje Koordinatörü ve Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal, ameliyattan sonra rehabilitasyon programının 1 yıl sürdüğünü belirterek “Eskiden kalan görme hafızası ile sistemin kendisine sağladığı yapay görmeyi eşleştirerek objeleri yorumlamayı öğretiyoruz. Ameliyat ve rehabilitasyon sonrasında sistemin sağladığı elektriksel uyarılarla birlikte bir kapıdan kendine zarar vermeden, çarpmadan kendi başına geçebilecek. Bir odaya girdiğinde odada kaç kişi olduğunu, koltukta birinin oturup oturmadığını daha kolay anlayacak. Yemek masasına oturduğunda tabak, çatal, bıçağın nerede olduğunu bilecek ve tek başına yemek yiyebilecek. Merdiven inip çıkması kolaylaşacak” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...