SPK Başkanı, Piyasa iyileşmeye işaret etti

- Güncelleme:
SPK Başkanı, Piyasa iyileşmeye işaret etti

Ekonomi Haberleri

Piyasa iyileşmeye işaret etti. SPK Başkanı Ertaş, 'Son beş iş gününün dördünde çıkış durdu, dönüşler başladı' dedi

Hisse senedi piyasasından 22 Mayıs'tan bu yana 1.5 milyar doların üzerinde çıkış olduğunu belirten SPK Başkanı Ertaş, "Son beş iş gününün dördünde çıkış durdu, dönüşler başladı" dedi. nbsp;Borsa İstanbul'da FED'in 22 Mayıs'taki açıklamasından sonra başlayan çıkışlar durdu ve geri dönüş başladı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, 22 Mayıs'tan bu yana hisse senedi piyasalarından çıkış miktarının 1.5 milyar doların üzerinde olduğunu, son beş iş gününün dördünde çıkışların durduğunu, geri dönüşlerin başladığını söyledi. Cnbce-e'ye konuşan Ertaş, "Türkiye'de endeksle ilgili kısımda yüzde 18 civarında gerileme var. Brezilya'da bu oran yüzde 9.31, Çin'de yüzde 11 Rusya'da ise yüzde 8. Türkiye'de niye bu seviyede oldu? Borsa İStanbul, Dünya Borsalar Federasyonu'na üye ülkeler arasında geçen yıl yüzde 52 değer artışıyla birinci, üye olmayanlar arasında en fazla değer kazanan ikinci borsa olmuştu. Endeks yıl başından bu yana ise yüzde 20 değer kazandı. Kâr realizasyonu gerekiyordu" dedi. FED açıklamalarının yanı sıra Gezi olayları ve 17 ayda gerçekleşen yüzde 75 değer artışının Borsa İstanbul'u dalgalanmada ayrıştıran sebepler olduğunu söyledi. FED'in 22 Mayıs'ta yaptığı açıklama öncesinde BIST?93 bin 398 puanla zirvedeydi. Ancak FED'in?"İşgücü piyasasında iyileşmenin devamına inanırsak tahvil alım hızını azaltabiliriz" açıklaması bir günde yüzde 2.3 düşüşe sebep oldu. Gezi olaylarının olumsuzluğu ile 31 Mayıs akşamı 85 bin seviyesine inen BIST 100 endeksi, FED'in haziran ayında yaptığı ve tahvil alım programını sınırlamayı 2014 başında yapabileceğine dair tarih vermesiyle hızlı düşüşe başladı ve 70 bine kadar geriledi. Gezi olaylarının yatışmasının ardından Borsa'ya taze kan, yine FED'in açıklamasıyla geldi. FED Başkanı, "Piyasalar desteklenmeli" deyince çıkış başladı ve endeks 77 bini zorlamaya başladı. nbsp;
Açıklamalarında SPK'nın sermaye piyasalarındaki incelemelerine de değinen Ertaş, "Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nda piyasa bozcu eylem maddesi yeni geldi ve çalışanları da kapsıyor. Yola ceza vermek amacıyla çıkmadık. SPK'ya gelen şüpheli işlem hacmi toplam borsa hacminin yüzde 2'sidir. Biz geri kalan yüzde 98'in içinde kurallara uyan yatırımcıyı korumak için harekete geçtik" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...