Amasra Kalesi, UNESCO'ya aday

/ Kaynak: AA
Amasra Kalesi, UNESCO'ya aday

YAŞAM Haberleri  / AA

Amasra ilçesindeki Cenevizliler dönemine ait tarihi kalenin UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklendiği bildirildi.

Amasra ilçesindeki Cenevizliler dönemine ait tarihi kalenin UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklendiği bildirildi. Bartın Valisi Ali Çınar, yaptığı yazılı açıklamada, Amasra'nın 3 bin yıllık tarihi geçmişi, çok sayıda tarihi eserin yanı sıra doğal güzellikleriyle dünyanın gözde turizm merkezleri arasında yer aldığını belirtti. Amasra'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girebilmesi için başlatılan girişimlerde önemli bir gelişme yaşandığına dikkati çeken Çınar, şunları
kaydetti: "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri' başlıklı adaylık dosyasının değerlendirilmesi tamamlandı. Cenevizliler dönemine ait Amasra Kalesi, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne
eklendi. Bir varlığın Dünya Miras Listesi'ne alınabilmesi için UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen kriterlerden bir veya birkaçını karşılamasının yanında otantiklik, bütünlük ve iyi korunmuşluk gibi diğer şartları da sağlaması gerekmektedir. Bu kapsamda, geçici listeye eklenen Amasra Kalesi'nin Dünya Miras Listesi'ne alınması için kamu ve özel tüm kurum ve kuruluşlar ile halkımızın konuya hassasiyet göstererek koordineli biçimde çalışmaları yapması gerekmektedir."


- Amasra'nın geleceği için çok önemli
Amasra Belediye Başkanı Emin Timur ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede çok yönlü ve uzun vadeli çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Bartın Üniversitesi ve diğer üniversitelerin desteğinin yanı sıra bakanlığın da yapacağı birçok iş olduğunu vurgulayan Timur, "Amasra Kalesi'nin geçici listeye eklenmesi, ilçenin bir bütün olarak Dünya Miras Listesi'ne eklenecek olmasının bir işaretidir. Bu karar, Amasra ve Amasra'nın geleceği için çok önemlidir" diye konuştu.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...