İşte benzinin gerçek fiyatı

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
İşte benzinin gerçek fiyatı

Ekonomi Haberleri  / İHA

Petrol fiyatlarının dünya genelinde artmasıyla Türkiye'de benzinin litre fiyatı 5 TL'yi aştı. Fakat hampetrole ödenen para 1 lira 32 lira.

Türkiye'de benzinin litre fiyatı 5 TL'yi aştı. Akaryakıt fiyatının yüzde 65'ini vergi, yüzde 2'ye yakınını rafineri işleme karı ve yüzde 7'sini bayi dağıtıcı karı oluşturuyor. Uluslararası petrol fiyatları Mısır'daki darbe nedeniyle yükselişe geçerken, Türkiye'de de benzin fiyatları artmaya devam ediyor. Benzinin litre fiyatı 5 TL'yi geçti. 5 liralık benzinde hampetrole ödenen para ise 1 lira 32 TL.Ülkemizde 5 liralık fiyatın yüzde 65'ini vergi, yüzde 2'ye yakınını rafineri işleme karı ve yüzde 7'sini de bayi dağıtıcı karı oluşturuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta otomatik fiyatlandırma mekanizmasının bulunduğuna işaret ederek, "Mali yönden bir düzenleme olacaksa bunun adresi Maliye Bakanlığı'dır" dedi. Benzine üstüste yapılan zamlara ilişkin soruyu cevaplayan Yıldız, Türkiye'nin Hollanda ve AB üyesi ülkelerden bir farkı bulunduğunu belirterek, "Türkiye açık pozisyonda çalışıyor Türkiye. Dövizle alıp TL ile satıyor. Bu şu demek. Hem döviz paritelerinin olumsuz katkısına açıktır, hem de ham petrol varil fiyatlarının artışı benzin fiyatlarıyla alakalı tehditi oluşturuyor" diye konuştu.
Türkiye'de dolaylı vergilerin en büyük düzenleme alanlarından birisinin benzin ve mazottaki uygulamalar olduğunu belirten Yıldız, geçen yıl içinde bu sektörden 46 milyar TL civarında vergi toplandığını hatırlattı. Petrolde otomatik fiyatlandırma mekamizması bulunduğuna işaret eden Yıldız, "Fakat mali bir düzenleme olacaksa bunun adresi Maliye Bakanlığımızdır" dedi.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...