Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bernanke piyasalara moral verdi

- Güncelleme:
Bernanke piyasalara moral verdi

Ekonomi Haberleri

BIST 100 endeksi ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarından bulduğu moralle yaklaşık yüzde 2 oranında arttı.

BIST 100 endeksi ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarından bulduğu moralle yaklaşık yüzde 2 oranında arttı. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarından bulduğu moralle yaklaşık yüzde 2 oranında artarak 77.000 puan direncinin üzerine yükseldi. Bernanke'nin parasal genişlemenin makroekonomik verilerin desteklemesi halinde bu yıl sonuna doğru azaltabileceği, 2014 yılında ise sonlanabileceği söylemine ek olarak makroekonomik verilerin halen tatmin edici olmaktan uzak olduğunu belirtmesi küresel piyasalarda pozitif algılandı. Küresel piyasalarda dolar endeksi düşüşe geçerken, buna paralel olarak dolar/TL'de 20 Haziran'dan bu yana en düşük seviye olan 1,9103'e geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizinin de 8,67'ye gerilemesinin etkisiyle Borsa İstanbul'da işlem gören banka hisselerinin yüzde 4'leri aşan oranda değer kazandığı görülüyor. Bankacılık endeksi bu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 3,54 oranında yükseliş kaydederken BIST 100 endeksi de en yüksek 77.183,75 puanı gördü. Analistler, Bernanke'nin sunumunun ardından Temsilciler Meclisi'nde yapılacak soru cevap bölümünün saat 17.00'de başlayacağını belirterek, Bernanke'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini kaydediyor.
Piyasalar açısından olumlu
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Her ne kadar Bernanke, varlık alımlarının bu yıl azaltılmaya başlanacağı olasılığının altını çizse de, Fed'in para politikasında ekonomi güçlenene kadar destekleyici duruşun sürecek olması ve bunun altının çizilmesi piyasalar açısından olumlu" dedi.
Tahvil alımlarımız ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, nbsp;ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne yapacağı sunum için hazırlanan konuşma metnine göre, tahvil alımlarının ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olduğunu vurguladı.
Bernanke, varlık alımlarının hiçbir şekilde önceden belirlenmiş kesin bir yolda ilerlemediğini bildirdi. nbsp;
Geçen ay, tahvil alımlarının 2014 ortasında sonlandırılabileceği ifadesini tekrar eden Bernanke, buna karşın, "Eğer istihdam görünümü kötüleşirse, eğer enflasyon yüzde 2 hedefine doğru hareket etmeye başlamazsa veya eğer son zamanlarda daralma gösteren mali şartlar hedeflerimizi yerine getirmek için yeterince genişlemeci görülmezse varlık alımlarının şu anki hızı daha uzun bir süreliğine devam ettirilebilir" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Bernanke konuşma metninde, ABD konut piyasasındaki iyileşmenin devam edeceği beklentisine yer verirken, "Veriler ekonomideki nbsp;iyileşmeyi ve enflasyondaki normalleşmeyi desteklerse, tahvil alımlarının hızını gelecek yılın ilk yarısında azaltıp, yıl ortası gibi bitirmeyi bekliyoruz" dedi.
Bernanke, "Yüzde 2 seviyesindeki enflasyon hedefini yakalamamız halinde harekete geçebiliriz. İyileşme halen makul hızda devam ediyor, ekonomi halen öngörülemeyen şoklara karşı kırılganlığını koruyor. Enflasyonun aşırı düşük seyretmesi ekonomi için risk oluşturuyor. Varlık alımlarının ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olduğunu vurgulamak istiyorum. Fed düşük enflasyonun ekonomik performans üzerinde oluşturduğu riskin farkındadır. Enflasyon Komite'nin uzun dönem hedefi olan yüzde 2'nin altında seyrediyor" ifadelerini kullandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...