Macaristan Başbakanı, Erdoğan'ı örnek alıyor

Macaristan Başbakanı, Erdoğan'ı örnek alıyor

GÜNDEM Haberleri

Macaristan Fahri Konsolosu, Macaristan'ın IMF'yi ülkeden göndermesine ilişkin, 'Başbakan Orban, Erdoğan'ı örnek alıyor' dedi.

Türk-Macar Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Alpaslan Kaya, Türkiye'nin ardından Macaristan'ın da IMF'yi ülkeden göndermesine ilişkin, "Macar Başbakan Viktor Orban rol model olarak bizim Başbakan Erdoğan'ı takip ediyor. Aslında Orban IMF'ye karşı ilk dik duruşunda yoğun tepki aldı. Protestolar oldu 'IMF'yle neden görüşmüyorsunuz' diye, ama haklılığı ortaya çıkmaya başladı" dedi. Kaya, Türkiye'nin IMF'ye borcunu kapatıp kuruma borç verebilecek duruma gelmesiyle Macaristan'daki popülaritesinin arttığını belirterek, "IMF'nin kovulması Türkiye'den örnek alınmış bir hareket. Macar Devleti Türkiye'ye hem yakın hissediyor, hem rol model alıyor hem de yakınlaşmak için çok fazla çaba sarfediyor. IMF'e karşı gösterdiği tepki de bunun belirgin bir göstergesidir. AB ülkeleri içindeki hiçbir ülkede bugüne kadar görülmemiş bir hareket. Ve kararları da kesin, IMF'yi artık istemiyorlar" diye konuştu.
"Başbakan Erdoğan'ı örnek alıyor"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünya genelinde birçok lider için önemli bir lider olduğunu dile getiren Kaya, IMF'ye karşı kararlı bir tutum sergileyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Erdoğan'ı örnek aldığını belirterek, "Viktor Orban rol model olarak bizim Başbakanımızı takip ediyor. Aslında Orban IMF'ye karşı ilk dik duruşunda yoğun tepki aldı. Protestolar oldu 'IMF'yle neden görüşmüyorsunuz' diye, ama haklılığı ortaya çıkmaya başladı. Macaristan'da şu anda büyük bir kesim IMF'in ülkeden göderilmesinden dolayı mutlu. Orban son gelişmelerle seçimler için oyunu da ciddi oranda artırdı" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 2,5 milyar dolar olduğunu aktaran Kaya, "Bu sene Şubat ayında Başbakan Erdoğan Macaristan'daydı. Orban'la yapılan görüşmelerde işlem hacmini ikiye katlama konusu kararlaştırıldı. Vize kolaylığı görüşüldü. İki ülkenin de çalışmaları, dünya içindeki duruşu ortada, umarım iki ülke için de ticaret hacmi çok daha iyi noktalara ilerler" diye konuştu.
Orban'ın siyasi duruşu Erdoğan'a benziyor
Orban, Mayıs ayında Alman Başbakan Merkel'in ülkesine yönelik politikalarını Hitler'in 1944 yılındaki Macaristan'ı işgal politikalarına benzetmişti. Politika uğruna duruşundan vazgeçmeyen Orban, "kararlı" karakteriyle Başbakan Erdoğan'ı anımsatıyor.
Daha önce Macar seçmenlerin ekonomik krizin en yoğun olduğu dönemde kendisini seçtiğini hatırlatan Orban, uyguladıkları bazı politikalar yüzünden AB'yi eleştirmişti. Orban ayrıca Avrupa Parlamentosu'nu (AP) Sovyet tarzı yöntemler kullanarak ülkesinin egemenliğini ihlal etmekle de suçlamıştı.
IMF Macaristan'a yeni bir temsilci atamayacak
Macaristan Merkez Bankası Başkanı György Matolcsy, IMF Başkanı Christine Lagarde'a hitaben yazdığı mektupta, kurumu, Budapeşte ofisini kapatmaya çağırmıştı.
IMF sözcüsü Angela Gaviria ise bugün IMF'nin Macaristan temsilcisi Iryna Ivaschenko'nun görev süresinin ağustos sonunda biteceğini belirterek, "IMF kendisinin yerine birini aramayacaktır" açıklamasını yaptı.
Gaviria, "IMF Macaristan temsilcisi Iryna Ivaschenko'nun görev süresi ağustos sonunda bitecektir. IMF'nin varlığı üye olan ülkelerin davetine tabidir ve IMF kendisinin (Ivaschenko) yerine birini aramayacaktır. IMF, Macaristan ile diğer üye ülkelerle olduğu gibi düzenli ikili müzakereler çerçevesinde işbirliğinin devam etmesini beklemektedir" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...