Kafelerde denetim yok, gençler duman altında

Kafelerde denetim yok, gençler duman altında

GÜNDEM Haberleri

Gündüzleri daha çok yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelen İstanbul'daki nargile kafeleri, geceleri yerli müşteriler dolduruyor.

Nargile daha çok geceleri tüketildiği için denetimler yetersiz kalıyor. Bu sebeple gençlerin rağbet ettiği kafelerde yasak olmasına rağmen 18 yaşını doldurmayanlara da servis yapılıyor. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, nargilenin özellikle üniversite öğrencileri arasında moda haline geldiğini belirtirken, Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, işletmelerin kuralları hiçe saydığını vurguluyor. İftardan sonra nargile tiryakilerinin akınına uğrayan kafeler, sahura kadar neredeyse her dakika dolu. 2 saatte biten nargileye çay ve sohbet eklenince harcanan zaman bazen 4-5 saati bulabiliyor. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği kafelerde henüz 18 yaşını doldurmamış olanlar da var.
İstanbul'un meşhur nargile mekânlarından biri de Çemberlitaş'taki Çorlulu Ali Paşa Medresesi. Kafede çalışan bir garson, kimin kaç yaşında olduğunu umursamadıklarını şu sözlerle itiraf ediyor: "Daha çok gençler ve üniversiteliler geliyor. Çoğu sınav döneminde nargile içerek ders bile çalışıyor. Liselilerin de geldiğine sürekli şahit oluyorum. Günde ben diyeyim 400, siz deyin 500 nargile satıyoruz. Kaç yaşında oldukları nı sormuyoruz." İsmini vermek istemeyen işyeri sorumlusu ise, "Günde kaç nargile satıyorsunuz?" sorusuna şu tepkiyle cevap veriyor: "Bunun cevabı kimseyi ilgilendirmez. Bana bu soruyu Maliyeci bile soramaz. Sattığım nargile sayısından kime ne? Hem sen denetçi misin?"
Nargile tütünden daha zararlı
Nargilenin tütünden ibaret olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kontrolsüz tüketime göz yumulduğunu vurguluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün nargileyi önlenmesi gereken ürün listesine aldığına dikkat çeken Küçükusta şu uyarıda bulunuyor: "Nargile kapalı ortamda sigaradan çok daha zararlı. Nargiledeki nikel, kobalt ve kurşun oranı sigaradan yüksek. Dolayısıyla sigaradan daha ciddi tedbirler almak gerekir. İnsanların sudan geçtiği için zehirli maddelerin emildiğini söylemesi kesinlikle doğru değil. Aksine nargile daha kısa sürede tüketildiği için kalıcı etkileri daha fazla." Yönetmeliğe göre kapalı alanda nargile içilmemesi, 18 yaş altına satılmaması gerekiyor. Denetimi halk sağlığı müdürlükleri yapıyor ancak nargile yazın daha çok gece tüketildiği için ekipler yetersiz kalıyor. (Zaman)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...