Japonya, 'Senkaku adaları Tokyo'nun'

Japonya, 'Senkaku adaları Tokyo'nun'

DÜNYA Haberleri

Japonya Başbakanı Abe, Senkaku adalarının Tokyo'ya ait olduğunu ve bu karardan bir milim bile kımıldamayacaklarını söyledi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Çin ile gerginlik yaşadıkları Senkaku adalarının Tokyo'yo ait olduğunu yineleyerek bu kararlılıklarından bir milim bile kımıldamayacaklarını söyledi. Japonya'da meclisin üst kanadı için yapılacak seçimlere günler kala Başbakan Abe, Doğu Çin Denizi'nde devriye görevini sürdüren sahil güvenlik birimlerini ziyaret etti. Başkent Tokyo'nun 2 bin kilometre güneybatısında yer alan İshigaki adasına giden Abe, Senkaku kararlılıklarında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. 40 kadar sahil güvenlik birimine konuşan Abe, "Çin'e ait gemilerin Senkaku adalarının çevresinde sürekli gezdikleri bir dönemde karasularımızın güvenliği daha da bir önem kazandı." dedi. Sahil güvenliğin göstermiş olduğu çabadan dolayı memnun olduğunu belirten Abe, "Topraklarımızı, kara sularımızı ve hava sahamızı savunmaya devam edeceğim." ifadelerini kullandı. Senkaku adalarının tarihi ve uluslararası hukuk açısından Japonya'nın "ayrılmaz bir parçası" olduğunu vurgulayan Abe, "Bu kararlılığımızda bir milim bile kımıldama yok." diye konuştu. Tokyo'nun Senkaku, Pekin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar nedeniyle iki başkent arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Japonya'nın kontrolündeki adaları kamulaştırması Pekin'in tepkisiyle karşılaştı. Japonya'nın bu adımı üzerine Çin, ada yakınlarına gemilerini göndermeye başladı. Japonya ise sahil güvenlik birimleriyle bu gemilere karşı koymaya çalışıyor. Ayrıca Çin uçakları da ada yakınlarında uçuyordu. Adaların doğal kaynaklar ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede olduğu düşünülüyor. Şenkaku tartışmasında tavizsiz bir tutum sergileyen Japonya, ülkeyi çevreleyen 400 kadar ada için de harekete geçmişti. Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Yomiuri'nin haberine göre, Tokyo hükümeti ülkeyi çevreleyen 400 kadar ada için bir çalışma grubu kurdu. Bu grup, adaların isimlerini ve sahiplerini kayıt altına alacak. Gazete, sahipsiz ve isimsiz olan adaların, bu çalışma grubu tarafından isimlendirileceğini ve devlet tarafından da kamulaştırılacağını yazdı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...