Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'nin beşinci yüz nakli yapılıyor

/ Kaynak: AA
Türkiye'nin beşinci yüz nakli yapılıyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

Türkiye'nin beşinci yüz nakli operasyonunun ilk aşaması bu sabaha karşı tamamlandı. Polonyalı Andrzej Kucza'nın yüzü Antalya'ya götürülüyor.

Türkiye'nin ilk yüz naklini 20 Ocak 2012 tarihinde Uğur Acar'a, 4'üncü nakli ise Turan Çolak'a yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, 5'inci yüz nakli operasyonuna başladı. Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı Andrzej Kucza'nın yüzü, Recep Sert adlı hastaya nakledilecek. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, yaklaşık 4 saat süren operasyonla Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzünü Muğla Yücelen Hastanesi'nde başarılı bir operasyonla aldı. Ekiptekiler operasyon çıkışında koşarak kendilerini bekleyen özel araçla Dalaman Havalimanında bekleyen Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Antalya'da yüzü nakletmek üzere hastaneden ayrıldı. nbsp;Hastane çıkışında gazetecilerin 'operasyon nasıl geçti ' sorusuna Prof. Dr. Özkan, "Çok başarılı bir operasyon geçti. Çok acil hastamıza yüzü yetiştirmemiz gerekiyor. Kusura bakmayın yetişmeliyiz" cevabını verdi. Ekip saat 07.30 sıralarında Antalya'ya indi. Burada sorulara cevap vermeyen Özkan hastaneye giderek ameliyata girdi. nbsp;Öte yandan, Polonyalı turist Andrzej Kucza için iki adet yüz silikonu hazırlandığı, ailenin tercihinin ardından kadavranın yüzünün silikonla kaplanacağı öğrenildi.
BEYİN ÖLÜMÜ VE DOKU TESTİ nbsp;
Tatilini geçirdiği Akyaka beldesinde denizde boğulma tehlikesi geçiren ve Muğla Yücelen Hastanesine kaldırılan 42 yaşındaki Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın beyin ölümü gerçekleşmişti ve aile Kucza'nın organlarını bağışlama kararı almıştı. Yüzü de bağışlanan Polonyalı Kucza'nın doku testlerinin iki hastaya uyum gösterdiği, ekibin Bursalı olan ancak İzmir'de yaşayan 27 yaşındaki Recep Sert'te karar kıldığı açıklanmıştı."İki hasta arasında karar verildi"
Özkan, Türkiye'nin beşinci yüz naklini de Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştireceklerini söyledi.
Özkan, "Kucza'nın dokuları iki hastaya uyum gösterdi. İki hasta arasında karar verdik ve yüzün Sert'e nakledilmesini kararlaştırdık" dedi. nbsp;
Kısmi yüz nakli de olabilir
Türkiye'nin 5'inci yüz naklini gerçekleştirecek ekipte yer alan Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrükif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, "Tam yüz nakli planlıyoruz ancak ameliyatın gidişatına göre kısmi yüz nakli de olabilir" dedi.
Öte yandan Türkiye'nin ilk yüz nakli olan Uğur Acar da ameliyatın gerçekleştireceği hastaneye gelerek bilgi aldı.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Muğla ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, konuyu yakından takip ettiğini söyledi.Türkiye'nin organ nakli konusunda kat etmesi gereken yol olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Ömer hoca ve ekibi şu anda yola çıktı, geliyorlar. Türkiye artık bu noktalara geldi. Ambulans uçak, ambulans helikopter, seyyar ekipler ile Ömer bey de maşallah, Allah nazardan saklasın, iyi bir ekibi var. Organ naklinde, yüz naklinde doku naklinde daha çok mesafeler kat etmemiz lazım" diye konuştu. Bir turistin organlarını bağışlamasının insani bir duygu olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Bizim milletimizden de biz bunu istiyoruz; Organ bağışında çok gerilerdeyiz. İnsanı yaşatmak çok önemli. Bizim medeniyet anlayışımız der ki 'insanı yaşat ki devlet yaşasın'. Bu anlamda da vatandaşlarımızdan doku bağışında, organ bağışında daha çok duyarlılık istiyoruz." nbsp;
Recep Sert 1 yıldır nakil bekliyor
Türkiye'nin 5'inci yüz naklinin yapılacağı Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde hazırlık çalışmaları sürdürülüyor. Muğla'nın Ula ilçesinde tatildeyken boğulma tehlikesi geçiren ve beyin ölümü gerçekleşen 43 yaşındaki Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzünün nakledileceği 27 yaşındaki Recep Sert, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldi. nbsp;İzmir'den aktarmalı olarak uçakla Antalya Havalimanı'na gelen ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ekibi tarafından havalimanında karşılanan Sert, hastaneye getirildi. Hastane girişindeki gazetecilerin sorularını cevpasız bırakan Sert, üniversitenin basın bürosu ekiplerine yaptığı açıklamada, yüzünün 2007 yılında temizlediği silahın ateş alması sonucu parçalandığını belirtti. Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşadığını dile getiren Sert, bekar olduğunu ve bir yıl önce nakil için Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurduğunu kaydetti. Sert, "1 yıldır nakil bekliyordum" dedi. nbsp;


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...