Evde çocuk bakan kişiye tazminat yolu

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Evde çocuk bakan kişiye tazminat yolu

Ekonomi Haberleri  / AA

Ankara 6. İş Mahkemesi, sigortasız evde çocuk bakıcılığı yapan bir kişinin açmış olduğu tespit davasını kabul etti.

Ankara 6. İş Mahkemesi, sigortasız evde nbsp;çocuk bakıcılığı yapan bir kişinin açmış olduğu tespit davasını kabul etti. nbsp;Davacı kadının avukatı Kemalettin Yılmaztekin, kararın, "müvekkilinin kıdem ve nbsp;ihbar tazminatı almasının önünü açtığını" söyledi. nbsp;Nevin Ulusoy adlı kadın, Mayıs 2009-Kasım 2010 arasında bir ailenin nbsp;yanında sigortasız olarak çocuk bakıcılığı yaptığı ve zam istemesi üzerine işten nbsp;atıldığı gerekçesiyle avukatı Kemalettin Yılmaztekin aracılığıyla dava açtı. nbsp;Ulusoy, davayla sigortasız çalıştığı sürenin tespitinin yanı sıra, bin nbsp;100 lira kıdem, 400 lira ihbar ve 200 lira da fazla çalışma ücreti olmak üzere nbsp;toplam bin 700 lira tazminat talep etti. nbsp;Davayı gören Ankara 6. İş Mahkemesi, hizmet tespiti davası ile nbsp;tazminat davasını ayırarak öncelikle hizmet tespitine ilişkin davayı nbsp;sonuçlandırdı. nbsp;Mahkeme, yargılama sonucunda Ulusoy'un, 15 ay boyunca çalıştığını nbsp;tespit etti. nbsp;Mahkemenin gerekçeli kararında, Ulusoy'un 4 Mayıs 2009'da M.O.B'nin nbsp;evinde 950 lira karşılığında çocuğunun eğitim ve bakıcılık görevini yapmaya nbsp;başladığı, bunun SGK'ya bildirilmediği belirtildi.
Taraflar arasındaki ihtilafın davacının ev işlerinde mi çalıştığı, nbsp;yoksa çocuk mu baktığı konusunda olduğuna dikkat çekilen kararda, davacının çocuk nbsp;baktığını ileri sürdüğü, davalı vekilinin ise davacının ev işlerinde çalışan nbsp;kapsamında çalıştığını savunduğuna yer verildi.
Kararda, davacının çocuk bakımı işinde çalışmış kabul etmek gerektiği nbsp;kaydedilerek, davacı kadının 4 Mayıs 2009-31 Kasım 2010 arasında aylık 950 lira nbsp;net ücretle davalının çocuğuna baktığının tespitine karar verildiği ifade edildi.
AA muhabirine kararı değerlendiren Avukat Kemalettin Yılmaztekin, nbsp;Türkiye'de çocuk bakıcılarına sigorta yapılmadığına, dolayısıyla işlerine son nbsp;verildiğinde tazminat ödenmediğine dikkat çekti ve kararın bu anlamda ilk nbsp;olduğunu söyledi.
Davayla müvekkilinin sigortasız çocuk bakıcılığı yaptığının tespit nbsp;edildiğini kaydeden Yılmaztekin, bu davanın, tazminat talepleri için bekletici nbsp;sorun yapıldığını anlattı. Yılmaztekin, "Mahkeme, 'hizmet tespit davası nbsp;Yargıtay'a gitsin, kesinleşsin, tazminata hükmedeyim' diyerek tazminat nbsp;taleplerimiz için bu davayı bekletici sorun yaptı. Biz de bekliyoruz. Bir nbsp;mahkeme, ilk defa bir çocuk bakıcısının hizmetinin sigorta kapsamında nbsp;değerlendirilmesine ve hizmetleri neticesinde kıdem ve ihbar tazminatı almasına nbsp;karar verdi. Dava, Türkiye'de örnek teşkil edecek."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...