Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki kritik zirve sonrası ortak açıklama

Düzenleyen:
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki kritik zirve sonrası ortak açıklama

DÜNYA Haberleri

Bulgaristan'ın Varna kenti, Türkiye- AB zirvesine ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Tusk, AB Komisyonu Başkanı Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Borisov ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak açıklama yaptı. Ortak basın toplantısında liderlerin konuşmasının ardından Erdoğan son sözü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Bu güzel protokol için teşekkür ediyoruz' dedi.

Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri açısından bugün kritik bir gün. Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yürüten Bulgaristan'ın Varna kenti, Türkiye- AB zirvesine ev sahipliği yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile çalışma yemeğinde Euxinograd Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak açıklama yapılıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASI

Türkiye-AB ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz.

AB ile önceki görüşmelerimizde ortak meselelerde ve atılacak adımlarda tespitlerde bulunmuştuk.

Türkiye'nin düzensiz göçle ilgili olarak sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirdiği herkesin malumudur. 4 milyon Suriyeli ülkemizdedir. 4 milyar Euro söz verildi, 1 milyar euro ilgili yerlere iletildi.

Vize serbestisi ile ilgili AB tarafına çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini dile getirdik.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarına başlanması konusundaki beklentimizi de dile getirdik.

Acil ihtiyaçlar beklemez. İnsani krizlerde bürokratik hantallığa tahammül yoktur. Beklediğimiz vize serbestisidir. AB'ye çalışmalarını sonlandırmalarını beklediğimizi ilettik. Bu siyasi bir konu değildir. Bu tip teknik konuları siyasetin konusu haline getirmemeliyiz.

Diğer bir önemli konu da, terördür. Türkiye birçok terör örgütünün hedefindedir. Geçen yıl Fırat Kalkanı'nda 3 bin teröristi etkisiz hale getirdik. Zeytin Dalı operasyonunda da 3 bin 800 teröristi etkisizleştirdik. Terör konusunda eleştiri değil, destek bekliyoruz.

Teröre karşı operasyonlarımız Avrupa'nın güvenliğine de katkı sağlamaktadır.

Türkiye ve AB uzun süreli stratejik ortaklardır. Türkiye'nin, genişleme politikalarının dışında tutulması vahim bir hata olacaktır.

Türkiye bölgede kilit aktördür. AB Kıbrıs konusunda adil bir tutum takınmadığı sürece anlaşmamız mümkün değildir.

DONALD TUSK'IN KONUŞMASI:

Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili gayretleri konusunda yüksek takdirlerimizi belirtmek istiyorum.

Türkiye'ye Afrin harekatıyla iligili çekincelerimizi ilettik.

KRİTİK ZİRVE ÖNCESİ GÖRÜŞME

Zirveye Varna'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile bir görüşme yaptı. 

Euxinograd Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 10 dakika sürdü.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...