Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ODTÜ’lü mühendisler kıyafetleri ısıtacak

ODTÜ’lü mühendisler  kıyafetleri ısıtacak

GÜNDEM Haberleri

Saç telinden iki bin kat daha ince olan nanomalzemeler, eksi 20 derecede bile 8-16 saat sıcaklığı koruyacak. Teknoloji, ceketlere ve ayakkabılara entegre edilecek.

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsnü Emrah Ünalan, doktora öğrencileri Doğa Doğanay ve Şahin Coşkun, saç telinden iki bin kat daha ince nanomalzemeler kullanarak kıyafetleri ısıtacak teknoloji geliştirdi. Eksi 20 derece ortamında 8-16 saat sıcaklığını koruyabilen ısıtılabilir kumaşlar, seri üretim ile ceketlere, paltolara, ayakkabılara entegre edilerek kullanılacak. Elde ettikleri teknoloji hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ünalan, şunları söyledi: ABD ordusuna bağlı bir askerî araştırma merkezi de gümüş nanoteller ile askeri amaçlı eldiven, mont ve yelek gibi ekipmanları geliştirmeyi hedefliyor. Bizim de düşündüğümüz bu ısıtılabilir kumaşların askeri uygulamasının olabileceği yönünde. Bu amaçla prototipler geliştirmeye başladık. Sivil kullanımda ise maç izlemeye giden bir taraftar, tribünde üşümemek için bu kumaşlarla üretilmiş ceketleri, ceplerinde taşıdıkları şarj edilebilir piller ile ısıtarak maçın sonuna kadar kullanabilecek. Geliştirdiğimiz teknoloji, kumaşın esneklik ve nefes alabilirlik özelliklerini hiçbir şekilde değiştirmediği için büyük avantaj sağlayacak. Ayrıca, metal teller ve karbon fiberler kullanılarak ısıtılan ürünlere göre daha küçük piller ile daha uzun süre çalışabilen ve daha hafif ısıtıcıların üretilmesini mümkün kılacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...