BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kurban seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Kurban seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Sığırda Anadolu’dan şaşma. Dananın üstü masa gibi olmalı, iki yaşını doldurmalı. Koyunun sırtına dokundun mu etli gelmeli...



İrfan Özfatura -İSTANBUL Kurban bayramı iyice yaklaştı, kalabalıklar hayvan pazarlarına sökün ediyor. Ancak gazetemize yağan şikayetlere bakarsanız büyük hayvanların çoğu kapak atmamış. Bu ne demek? Henüz 24 aylık bile değil daha. Halbuki sığır iki yaşını doldurmadan kurban edilmiyor. Bunu anlamanın tek yolu var dişlerine bakmak. Peki mal alırken başka nelere dikkat etmeli? Kumburgaz Piran Çiftliği sahibi, kendisi de eski bir gazeteci olan Abdülkadir Şimşek’le çobanları bize işin sırrını anlatıyorlar. Mal alırken bakın diyorlar, hayvan canlı olsun, pısırık olmasın. Gösterişli, sevimli olsun sonra. Bazıları gelip direk soruyor “bundan kaç kilo et çıkar?” Kasaptan et almıyorsun ki bu Allah rızası için kesilen bir şey. Hayvanı görünce için ısınacak. Bazısı da soruyor 500 liralık koyun var mı? Üç beş daha ver adam gibi bir koç al. Kırk kiloluk bir koç şu anda 600-650 lira. Beşyüzü veren onu da versin, içine sineni kurban etsin. Merak edilen soruları şöyle cevaplıyorlar... DANA 2 YAŞINDA OLMALI Kumburgaz Piran çiftliği sahibi Abdülkadir Şimşek, hayvanın yaşını anlamanın tek yolu var. Dişlerine bakmak! > “Malı olduğundan büyük göstermek için hile var mı?” Hem nasıl. Mesela kulak arkasından bir iğne yaparlar, hayvanın vücudu su tutar, şişmeye başlar. Bu iğne bütün dünyada yasak ama İran’dan kaçak getiriyorlar. Pişirince eti süzülür köpük gibi bir şey kalır, söner adeta. Kurbanda iki şekilde hayvan satılır. Biri canlı baskül. Tartarlar, kilosunun fiyatı bellidir, ne tutarsa... Öbürü ise ayakta. Bildiğimiz Anadolu usulü, pazarlık yapa yapa. Zaten belli bir rayiç vardır üç aşağı beş yukarı orta yolu bulur el sıkışırlar. Baskül satışları aldatmaya dönüktür. Özellikle büyük başta hayvana tuz verir, su içirirler. Et yerine dolu işkembe satarlar sana. > Ne kadar su içebilir ki? Bir dana on kilo yem yer üstüne 50 litre su içer. > Peki erbabı anlamaz mı? Piyasanın içindekiler yutmaz, zaten yüzde 7-10 arasında firesini düşer oracıkta. Olmadı sabah ayrı tartar, akşam ayrı tartar. Lakin vatandaş bilmez anlamaz. Küspe ile beslenen hayvandan da kaçmak gerek.. Hayvan kiloludur ama etinin lezzeti olmaz. > Onu nasıl anlayacağız peki? O mal çadıra girdiğinde felaket kokar. > Değişik ırklar var sizin tercihiniz? Evet, Montofon var, Holştayn var, Simental var bir de Anguslar... Bunlar yabancı hayvanlar ve değişik besi teknikleri ile (fenni yemlerle) şişiriliyorlar. Bana sorarsanız yerli danadan vazgeçmeyin. Yerli hayvan yaylalarda dolanır, kurbana iki ay kala besiye alırlar o kadar. > Peki koyun seçerken? Elinizi hayvanın beline vurursanız, sırtındaki et kalınlığını anlarsınız. Kemik geliyorsa besisini almamıştır daha. Dananın sırtı ise masa gibi olacak, tabiri caizse “üstünde yumurta duracak”. Hörgücü dolmuş, hatta kalkmış olacak. Şimdi bakıyorsun hayvan bir ton ama daha bir yaşında. Kerpetenle dişini çekip insanları aldatıyorlar. Sen de kapak attığını sanıyorsun halbuki bebek daha. Böyle iri hayvanları kemikleri ağırdır, kilo tutar. Yerliler siyah beyaz hayvanlardan her zaman daha randımanlıdırlar. Özetlersek küçük hayvanda Trakya kıvırcık, sakız kırması makbuldür. Zaten İstanbul insanı kuyrukludan hoşlanmaz. Sığırda ise Anadolu’dan şaşma! Sektör zor virajda Kumburgaz Piran Çiftliği sahibi Abdülkadir Şimşek, hayvancılık sektörünün sıkıntılarını da dile getirdi. Şimşek şunları söyledi: Son yıllarda tarımla hayvancılıkla ilgisi olmayan firmalar sektöre girdi, dengeler bozuldu. Geçen sene üç liraya aldığımız saman, şu an tarlada 12 lira. Hipermarketler nasıl bakkalları batırdılarsa, şimdi de hayvancıları eziyorlar. Meralar maalesef işgal altında, hepsi tarla oldu. İthal hayvanlar sonu bilinmedik bir macera. Trakya’nın kıvırcığı ile Hollanda’dan getirdikleri koçları birleştiriyorlar. Ortaya öyle bir cins çıkıyor. Yerli ırklar korunmalıydı oysa.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 102804
    % 0.52
  • 3.5371
    % -0.32
  • 4.1716
    % -0.75
  • 4.7491
    % -0.62
  • 148.224
    % -0.9
 
 
 
 
 
KAPAT