Risklerin Çin'i etkileme olasılığı devam ediyor

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Risklerin Çin'i etkileme olasılığı devam ediyor

Ekonomi Haberleri  / AA

IMF, Çin'de politika yapıcıların gelecekte olası olaylardan korunmak için ekonomideki dengesizliklere odaklanması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin'de politika yapıcıların gelecekte olası nbsp;olaylardan korunmak için ekonomideki dengesizliklere odaklanması gerektiğini belirterek, "Çin'in şoklara dayanabilecek kapasitesi var ama politika tamponlarının zaman içerisinde güçlendirilmesi arzu edilmektedir" açıklamasını yaptı. IMF, Çin ekonomisine yönelik hazırladığı raporunda, Çin ekonomisinin ilk yarıdaki ılımlı yavaşlamasına rağmen, dış ortamdan kaynaklanan zayıflıkların iç talepteki iyileşmeyle dengelendiğini belirtirken, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 7,5 oranında büyümesini beklediklerini kaydetti. Çin'de enflasyonun, yüksek derecedeki sürekli yatırımların pek çok sektörde aşırı kapasite oluşturmasıyla aşağı yönlü seyrini sürdürdüğü vurgulanan raporda, bu yıl ve 2014'te enflasyonun yüzde 3 seviyesinde kalacağı bildirildi. Makro ekonomik politikaların, Çin'in bu yılki büyüme hedefini destekler nitelikte olduğu aktarılan IMF raporunda, şunlara yer verildi:

"Çin'de bu yıla ilişkin mali açık, bir önceki yıl olduğu gibi yüzde 2 seviyesinde gerçekleşecek. Toplam sosyal finansmandaki güçlü artış, bu yılın ikinci yarısında ekonomik faaliyetlerde artış getirecek. Uluslararası rezervler mart sonu itibariyle 3,44 trilyon dolara yükseldi. 2011'de cari açığın GSYH içindeki payı yüzde 2 iken, geçen yıl bu oran yüzde 2,25'e yükseldi. Artık cari açık kriz öncesindeki seviyesinin çeyrek puan altına geriledi ama yerel dengesizlikler bunun tersine yüksek seviyede kalmaya devam etti." IMF heyeti Çin'de devam eden güçlü büyüme ve kontrol altında olan enflasyondan memnuniyet duyduğunu vurgularken, bununla birlikte büyümenin görünümünün yerel finansman, mali ve emlak sektörü kaynaklı kırılganlıklar nedeniyle belirsiz olduğuna dikkati çekti. nbsp; Avro Bölgesinden ve bazı gelişmiş ülkelerden kaynaklı risklerin, Çin'i
etkileme olasılığının devam ettiğini söyleyen IMF heyeti, "Buna rağmen politika yapıcılar gelecekte olası şoklardan korunmak için ekonomideki dengesizliklere odaklanmalı. Çin'in şoklara dayanabilecek kapasitesi var ama politika
tamponlarının zaman içerisinde güçlendirilmesi arzu edilmektedir. Çin'de finans piyasalarına dayalı bir sistemin oluşması sermayeyi ve tüketimi artıracak, risklerin de daha fazla artmasını önleyecek" değerlendirmesini yaptı.

Kısa vadeli sorunların finansal istikrar için risk içerdiğini, bunun da büyüyen kredi artışı ve geleneksel olmayan kredi formlarından kaynaklandığıaktarılan raporda, gelecek dönemler için daha piyasa odaklı bir faiz sistemi gerektiğine, bunun hane halkının gelirlerini artırmaya yardımcı olacağına ve risklerdeki artışın önüne geçeceğine yer verildi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...