Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gözler Kuzey Kore'de

/ Kaynak: AA
Gözler Kuzey Kore'de

DÜNYA Haberleri  / AA

Panama'nın el koyduğu gemi, gözleri yeniden Kuzey Kore'ye çevirirken, Ortadoğu ve Afrika'da daha önce yaptığı silah ticareti endişeleri artırıyor.

Kuzey Kore'nin, özellikle Ortadoğu, Afrika ve Güneydoğu Asya'daki gelişmekte olan ülkelere kısa ve orta menzillifüzeler sattığı iddiaları Batı basınında sürekli gündemde tutuluyor. Panama'da ele geçirilen silahların tamir edilmek üzere gönderildiği açıklanırken, Küba ile Kuzey Kore arasında yaklaşık bir ay önce silah ticareti konusunda görüşmeler yapıldığı bildiriliyor. Kuzey Kore'nin, özellikle Ortadoğu, Afrika ve Güneydoğu Asya'daki gelişmekte olan ülkelere silah sattığı, piyasaya sürdüğü veya silah satın aldığı ifade ediliyor. Söz konusu bölgeler ile silah ticaretinin kısa ve orta menzilli
füzelerin satışından oluştuğu kaydediliyor. Füze sistemi piyasasının geçtiğimiz yıllara göre azaldığı belirtilirken, bunda kısmen de olsa Kuzey Kore'ye yönelik uygulanan uluslararası baskı ve yaptırımların etkili olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, 1990'lardan bu yana Kuzey Kore'nin, füze üretiminde kullanılan konvansiyonel silahlar ve ekipmanları ihraç etmeyi tercih ettiğini söylüyor. Kuzey Kore, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımları nedeniyle füze ve nükleer silahlarla ilgili materyaller ve ağır silahlar ihraç edemiyor. Silah kontrol uzmanı Joshua Pollack, silahların yakalanması ve denetimlerle ilgili hazırladığı 2011 tarihli raporunda, Kuzey Kore'nin silah piyasasına kimlerin hizmet ettiğini gösteriyor.

- Ortadoğu

BM diplomatları, geçen yıl Güney Kore'nin Busan limanında Suriye'ye giden Çin bayraklı yük gemisinde 445 Kuzey Kore yapımı balistik füze üretiminde kullanılabilen grafit silindir ele geçirildiğini açıkladı.Tayland, Aralık 2009'da Pyongyang'dan havalanan bir uçakta, yerden havaya atılan füzeleri de içeren 35 ton konvansiyonel silah ele geçirdi. Tayland hükümeti, silahların İran'a götürüldüğünü açıkladı.BM uzmanlarının 2012 tarihli raporuna göre Ekim 2007'de scud füzelerini güçlendirmek için kullanılan roket itici blok Suriye'ye giden bir gemide ele geçirildi.

- Afrika

Rapora göre Kuzey Kore, Afrika'daki müşterilerine kısa menzilli füze, Sovyet yapımı roket ve silahlar satmaya devam ediyor. Eritre, Kongo ve Brundi'ye giden gemilerde benzer silahların yakalandığı belirtilen raporlarda, Kasım 2009'da tank parçaları ve ekipmanlar Kongo'ya giderken Güney Amerika açıklarında ele geçirildi. 1999 ve 2000 yıllarında üç ayrı olayda, füze parçaları ve ekipmanlar Libya'ya giderken ele geçirildi. 1996'da ağır silahlar, roketler ve scud füze parçaları Mısır'a giderken İsviçre'de yakalandı.

- Myanmar

ABD, Myanmar'daki cunta yönetimi ile Kuzey Kore yönetimi arasında sözleşme imzalandığını ileri sürüyor. Sözleşmeye göre Kuzey Kore, Myanmar'ın orta menzilli füze üretiminde ve akaryakıt ile çalışan balistik füze üretimine yardımcı olacak.
Haziran 2009'da Japon Yomiuri gazetesi, uzun menzilli balistik füzelerin gerekli olduğuna inanılan manyetik ölçüm cihazını illegal yollardan Myanmar'a ihraç etmeye çalışan 3 kişinin yakalandığını yazdı.

- Küba

Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli, salı günü Kuzey Kore'ye gitmek üzere Küba'dan ayrılan 14 bin tonluk gemideki şeker kargosunun içine gizlenmiş füze ve silahlar bulunduğunu açıkladı. Uzmanlar, söz konusu füze ve silahların yanı sıra, hava savunma sistemleri tarafından ateşlenen füzelere yardımcı olmak amacıyla kullanılan radarlar için yatay anten bulunduğunu belirtti. Küba Dışişleri Bakanlığı ise 240 metre tonluk eski savunma silahlarının tamir edilmek ve geri gönderilmek üzere gemiye yüklendiğini söyledi. Kargonun içinde Volga ve Pechora önleyici hava savunma füze sistemi, 9 füze parçası ve 15 uçak motoru bulunduğu belirtiliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...