Kerry'den Suriyeli sığınmacılara sürpriz ziyaret

/ Kaynak: AA
Kerry'den Suriyeli sığınmacılara sürpriz ziyaret

DÜNYA Haberleri  / AA

Ürdün'deki Zateri Kampı'nda yaşayan Suriyeli sığınmacılar, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den "Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesini" istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasir Cudeh ile Suriyeli sığınmacıların kaldığı en büyük kamp olan Zateri Kampı'na sürpriz ziyarette bulundu. Kerry, ziyaretinde Suriyeli sığınmacıların temsilcileriyle yaklaşık 40 nbsp;dakika görüştü. Suriyeli sığınmacılar, Kerry'den Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesini, tampon bölge ve insani yardım koridorları oluşturulmasını talep etti. Sığınmacılardan Deralı Cemalet Ebu el- Hariri'nin "Uçuşa yasak bölge için size yalvarıyoruz" şeklindeki sözlerine Kerry, şöyle karşılık verdi: "Değerlendirmemiz altında birçok alternatif var. Bunun o kadar kolay olmasını isterdik. Bildiğiniz gibi 12 yıldır 2 ülkede savaşıyoruz, ayrıca Suriye muhalefetine silah sağlamak gibi bir çok alanda yardım yapmaya çalışıyoruz. Yeni şeyler yapıyoruz. Uçuşa yasak bölgeyi de değerlendiriyoruz ancak bu söylendiği kadar kolay değil." Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Kerry, sığınmacıların endişelerini anladığını belirterek, ABD'nin Suriyelilere insani yardım sağlayan en büyük ülke olduğunu iddia etti.

Kerry, "Sanırım dünyanın Suriye'ye karşı uzak durmasından ötürü sığınmacılar perişan ve kızgın. Ben de onların durumunda olsaydım, nereden olursa olsun yardım arayışında olurdum. Onların bu sorunlardan kaynaklanan istek ve
hayal kırıklıklarını anlıyorum" diye konuştu.- Kleinschmidt: "Savaş, inanılamayacak derecede acımasızlaştı"

Zateri Kampı'ndaki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Killian Kleinschmidt, Suriyeli sığınmacıların durumunun her geçen gün daha kötüye gittiğini vurgulayarak, "Savaş, inanılamayacak derecede acımasızlaştı" dedi. Kerry'nin Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin sorusuna Kleinschmidt, kamptaki her bir Suriyelinin ailesinde tecavüz, işkence, alıkonulma
ve tutuklanma hikayesi olduğunu aktardı. Kampta 60 bin çocuğun olduğunu dile getiren Kleinschmidt, "Çocuklar
resimlerinde korkunç yıkımın fotoğrafını çiziyorlar" şeklinde konuştu. Ürdün'de 2012'de kurulan Zateri Kampı'na her gün bin 500 Suriyeli kayıt yaptırıyor. Kampta 130 bin Suriyeli sığınmacının yaşadığı ifade ediliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...