Türk Kızılayı: Kan üretme gibi bir durum söz konusu değil

/ Kaynak: CHA
Türk Kızılayı: Kan üretme gibi bir durum söz konusu değil

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Türk Kızılayı, bazı basın organlarında "Türk Kızılayı helal kan üretecek" şeklinde haberler yayınlanması üzerine basın açıklaması yaptı.

Türk Kızılayı, toplanan tam kanlardan elde edilen plazmaların, plazma fraksiyonasyon sanayinde kullanılabilecek kalite standartlarında olmasına yönelik hazırlık içerisinde olduklarını, bu alanda yapılacak yatırımlar sonucunda, plazma işleme tesisinde hammadde olarak kullanılmaya uygun nitelikte plazma hazır olacağı için hızla ilaç üretimine geçilebilmesi mümkün olabileceğini bildirdi. Kanın, yapay olarak üretilemeyen kaynağı sadece insan olan bir madde olduğuna işaret edilerek, Türk Kızılayı'nın kan üretmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı vurgulandı.Türk Kızılayı, bazı basın organlarında Plazma Fraksinasyonu Projesi'ne ilişkin olarak, "Türk Kızılayı helal kan üretecek" şeklinde haberler yayınlanması üzerine basın açıklaması yaptı.
Öncelikle kan, yapay olarak üretilemeyen kaynağı sadece insan olan bir madde olduğu hatırlatılan açıklamada, "Dolayısıyla Türk Kızılayı'nın kan üretmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Türk Kızılayı sadece gönüllü kan bağışçılarından aldığı kan bağışlarını, gerekli süreçlerden geçirerek ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunmaktadır. Plazma Fraksinasyonu Projesi ile Türkiye'de de kullanılan ve yurt dışından ithal edilen bazı kan ilaçları, toplumumuzun kendi kanından elde edilecek bileşenlerle üretilebilecektir. Böylece yurt dışına bağlılık ortadan kalkacaktır. Elde edilecek kan ilaçları, İslam ülkelerine de ihraç edilebilecek nitelikte olacaktır." denildi.

GÜVENLİK KAN TEMİNİ PROGRAMI

Kamuoyunda oluşabilecek soru işaretlerinin önlenebilmesi adına plazma fraksinasyonu ile ilgili teknik bilgiler ise şu şekilde aktarıldı: "Türk Kızılayı olarak 2005 yılından beri "Güvenli Kan Temini" programı adı altında yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde gönüllü kan bağışı sayısı 305.324 üniteden 2012 yılında 1.469.807 üniteye çıkartılmıştır. Ülkemizin 2 milyon ünitenin üzerinde kan bağışına ihtiyacı olduğu düşünülmektedir. Kan bağışları ile toplanan tam kanlar Eritrosit, trombosit ve plazma olarak bileşenlerine ayrılarak kullanılmaktadır. Tam kan bağışı ihtiyacı halen devam etmektedir. "Güvenli Kan Temini Programı" kapsamında çalışmalar Avrupa Birliği Kan Bankacılığı standartları esas alınarak sürdürülmektedir. Son yıllarda Avrupa Birliği Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ile bu alandaki yatırım ve ilerlemeler daha da hız kazanmıştır.

Bu bileşenlerden plazma, hastanelerde hastalarımızda kullanılmakla birlikte, dünyada, plazma işleyen tesisler aracılığı ile ilaç hammaddesi olarak da kullanılmaktadır. Plazmadan; bağışıklık sistemleri desteklenmesi veya düzenlenmesi gereken hastalar için kullanılan "İmmünglobulinler", kalıtsal eksiklik nedeniyle kanaması durmayan hastalar için kullanılan "Pıhtılaşma Faktörleri" çok kan kaybedilen ağır yaralanmalar ve karaciğer yetmezliği gibi durumlarda kullanılan "Albümin" ve benzeri ilaçlar elde edilebilmektedir. Bu ilaçların büyük çoğunluğunun da tek kaynağı insan plazmasıdır. Ülkemiz bu ilaçlar açısından yurt dışına bağımlı durumdadır. Plazma Fraksiyonasyon sanayi olarak isimlendirilen bu alanın kendine has katı kuralları vardır. Tam kandan elde edilerek hastanelerde hali hazırda kullanılan plazmalara göre daha katı ve farklılık gösterebilen standartlar uygulanmaktadır. Dünyada insan plazmasını işleme yoluyla ilaç elde etme teknolojisine sahip kuruluş sayısı sınırlıdır."

"TAM KANLARDAN EMDE EDİLEN PLAZMALAR"

Türk Kızılayı olarak toplanan tam kanlardan elde edilen plazmaların, plazma fraksiyonasyon sanayinde kullanılabilecek kalite standartlarında olmasına yönelik hazırlık içerisinde olunduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu alanda yapılacak yatırımlar sonucunda, plazma işleme tesisinde hammadde olarak kullanılmaya uygun nitelikte plazma hazır olacağı için hızla ilaç üretimine geçilebilmesi mümkün olabilecektir. Kan bağışı gibi, kişi ve toplum sağlığı açısından hayati öneme sahip bilgilerin kamuoyuna en doğru şekliyle aktarılması ve yanlış algıların ortadan kaldırılması için desteğinizi talep ediyor, güvenli kan bağışı çalışmalarımıza sağladığınız katkı için teşekkür ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...