Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dolarda o geceden bu sabaha yaşananlar!

Düzenleyen:
Dolarda o geceden bu sabaha yaşananlar!

EKONOMİ Haberleri

Dolarda bir önceki rekor sığ piyasada Türkiye uyurken gelmişti. Bugün ilk kez Türkiye'de piyasalar açıkken kurda rekorlar kaydedildi. Peki o zamandan bu zamana neler yaşandı? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üstü kapalı olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'i eleştirmesi ve ardından gelen Şimşek'in istifa edeceği yönündeki iddiaların dolardaki tarihi rekorda etkili olduğu belirtiliyor.

23 Mart gecesi dolar kurunda tarihi rekor kaydedildikten sonra bugün ilk kez Türkiye piyasaları açıkken dolar/TL'de rekor seviyeler izlendi. 

23 Mart gecesi sığ piyasada Japon yatırımcıların etkisiyle dolar/TL kuru 4,0361 seviyesini kaydetmişti. 23 Mart sabah saatlerinde kur 4 seviyesinin altına kadar gevşemişti. O gün yapılan yorumlar kurdaki bu hareketin sığ piyasada gerçekleşen yatırım kararları dolayısıyla geçici bir hareket olduğuna işaret ediyordu. 

KURDA JAPON PARMAĞI

Dolar/TL'deki bu hareketi o gün değerlendiren Japon FPG Securities CEO'su Koji Fukaya kurdaki bu hareketin Japon döviz işlemcilerinin pozisyonlarını çözmesinden kaynaklandığını söylemişti. Fukaya, "Japon işlemciler, Türk Lirası ve Japon Yeni’ndeki faiz oranı farklarından kazanç sağlamak için “Türk Lirası uzun / Japon Yeni kısa” pozisyonlarını koruyorlardı. Belki de bu sabah (23 Mart) Japon Yeni hızla değer kazanırken zararlarını kesmeleri gerekti. Söz konusu pozisyonlarda New York kapanış kurundan yeniden değerleme yapılıyor, dolayısıyla yen işlem gününü başlangıcında bazen zarar-kes işlemleri görebiliyoruz." değerlendirmesini yapmıştı. 

Dolar/TL'deki bu hareketi o gün Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de değerlendirmiş ve doların 4 liraya çıktığı algısının yanlış olduğuna dikkat çekmişti. Ertem o gün yaptığı yorumda, “Dolar 4’ün üzerine çıktı diyorlar, böyle bir şey yok. Çünkü piyasalar gece oluyor, gece piyasalar 5’ten kotasyon verirseniz 5’e çıkar. O kadar sığ ki, hiç likidite yok. Gece yarısı yapılan işlemde bir rakamı görmesinin hiçbir kıymeti yok. 4’e çıktı diye bir algı oluşturmak çok yanlış. 4’ü gördü diye konuşuluyor o yanlış. Gerçekten iyi niyetliyse ekonomi haberi yapan arkadaşlarımız böyle konuşmazlar. Sığ piyasada bu 4’ü de görür 5’i de görür. 

Ertem, dövizdeki yükselişin siyasi konjonktürün netleşmesiyle ortadan kalkacağını savundu ve dolarda 3,85 üzerindeki çıkışların spekülatif olduğunu söylemişti. 

DOLAR İLK KEZ GÜNDÜZ SAATLERİNDE 4 LİRA

4 üzerine yapılan bu geçici hareketten sonra kurda belli düzeyde bir gevşeme oldu ve 3,95'lere doğru gevşeme söz konusu oldu. Fakat o dönemde ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacılık savaşlarında etkili adımlar atması, risk iştahını bozan bir hava yaşattı. Gelişmekte olan para birimleri üzerinde yaşanan baskı Türk Lirası'ndaki gerilimin de devam etmesine yol açtı. 

Bu gelişmelerle birlikte jeopolitik endişeler de Türk Lirası'ndaki satışlar üzerinde etkili oldu. Tüm bunlardan sonra dolar/TL 28 Mart'ta ilk kez Türkiye piyasaları açıkken 4 seviyesinin üzerine çıktı. 

MERKEZ İHALELERİ UZATACAK BEKLENTİSİ TL'Yİ DESTEKLEDİ

Fakat ertesi gün kurda yeniden hızlı bir gevşeme kaydedildi. Dolar/TL kuru 3,94 seviyelerine kadar geriledi. Dolardaki bu gerilemenin temel nedeni Merkez Bankası'nın uzlaşmalı döviz ihalelerini uzatacağı yönündeki beklenti oldu. Merkez Bankası'nın bu ihaleleri uzatacağı yönündeki beklenti Türk Lirası'nda alım getirdi. O hafta sonu piyasaların Merkez Bankası'ndan beklediği bu adım geldi ve Merkez Bankası internet sitesinden yaptığı açıklama ile 2018'in ikinci çeyreğinde yapacağı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihaleleri takvimine göre  toplam 10,6 milyar dolar tutarında TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı planladığını belirtti. 

ŞİMŞEK'İN İSTİFA ETTİĞİ İDDİALARI REKOR GETİRDİ

Takip eden haftaya kur kademe kademe yükseldi ve risk iştahındaki gerilemeye bağlı olarak gerilmeye devam etti. 4 Nisan'da yeniden 4 seviyesini aşan kur, 5 Nisan'da da tarihi rekorunu yeniledi. 

Yabancı analistlerin yorumları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üstü kapalı olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'i eleştirmesi ve ardından gelen Şimşek'in istifa edeceği yönündeki iddiaların etkili olduğuna işaret ediyor.

TD Securities Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejisti Cristian Maggio, çıkan habere ilişkin olarak, "Ama asıl soru şu: Bu geçmişteki söylemlerden ne kadar farklı? Erdoğan her zaman yüksek faizlere karşı olduğunu ve her zaman düşük faizlerden yana olduğunu söylüyor. Daha önce çok kez TCMB’nin adımlarından memnun olmadığını dile getirdi. Burada bir değişiklik yok. Tek fark dış piyasaların daha az destekleyici olması ve "carry trade"in eski performansı gösteremiyor olması" dedi.

Maggio, "Şimşek’in görevden ayrılabileceği yönündeki haberlerin piyasaları TCMB haberlerinden daha fazla etkilediğini düşünebiliriz. Yine de bu faktör, bana göre, piyasalar için sürpriz olmamalı. Şimşek, kabinenin yabancı yatırımcılarla görüşen parlak yüzü. Ama bundan fazlası değil. Türkiye tek adam ülkesi ve giderek daha fazla o yönde ilerliyor" ifadelerini kullandı.

Credit Agricole SA stratejisti Guillaume Tresca ise, "Türkiye algısı açıkça negatif. Yakın zamanda görüştüğümüz tüm müşterilerimiz lira için olumsuz beklentiye sahip. Genellikle TL carry getirisinin satış yapmak için fazla yüksek olduğunu söylerlerdi. Enflasyon kontrolden çıkarken ve Merkez Bankası eğrinin gerisinde kalırken ekonomi ısınıyor. Bu da sert bir düzeltme için ideal tarif. Mevcut durumda TCMB bu ay faiz artırmayacaktır. Bunun için USD/TL’yi 4,10-4,15’e taşıyacak daha keskin bir düşüş gerekir. Mevcut durumda zorunlu karşılık oranlarını düşürmek veya uzlaşmalı vadeli döviz ihalelerini artırmak gibi teknik ayarlamalara gidebilir." değerlendirmesini yaptı. 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...