Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye Hollanda'ya ilk kez lale ihraç etti

/ Kaynak: AA
Türkiye Hollanda'ya ilk kez lale ihraç etti

YAŞAM Haberleri  / AA

Zarafeti ile adeta büyüleyen Türk lalesi, Konyalı bir firma tarafından dünyada lale üretiminde ilk sıradaki Hollanda'ya ihraç edildi.

Zarafeti ile adeta büyüleyen Türk lalesi, Konyalı bir firma tarafından dünyada lale üretiminde ilk sıradaki Hollanda'ya ihraç edildi. Doğu kültürü ve mitolojisinde özgün bir yere sahip olan, bir devre adını veren, zarafeti ile adeta büyüleyen Türk lalesi, Konyalı bir firma tarafından dünyada lale üretiminde ilk sıradaki Hollanda'ya ihraç edildi. Konya'nın Çumra ilçesinde faaliyet gösteren Asya Lale firmasının yönetim kurulu üyesi Korkut Yetgin, gazetecilere yaptığı açıklamada, firmalarının, Türkiye'nin en büyük lale ve soğanlı bitki üreticisi olduğunu söyledi. Lale soğanlarının bu yıl ilk kez Hollanda'nın kuzey bölgesindeki üreticilere buluşacağını belirten Yetgin, "2 konteyner, yaklaşık 40 ton lale soğanı gönderimi yapacağız. Bu yıl bunlar test edilecek. Denemeler sonucunda güzel bir sonuç alındığı takdirde bizim Türk lalesi, Konya'da yetiştirdiğimiz laleler, başta Çin ve Fransa pazarı olmak üzere birçok ülkede değerlendirilecek" dedi.
Yetgin, "Birçok Avrupa ülkesi ve Türkiye'deki bazı firmalardan 'neden Türk lalesi?' diye soru geliyor. Türk lalesinin özelliği, öncelikle lalenin tarihinin Türkiye'den gelmesi. İkinci özelliği ise Türkiye'de lalenin Hollanda'ya nazaran yaklaşık bir ay önce hasat edilmesi. Bu nedenle kesme çiçek sektöründe kesme lale yapan firmalarımız, laleyi, Hollanda'ya göre bir ay daha erken çıkartıyor. Bu da rekabette ve karlılıkta, bize ciddi avantajlar sağlıyor" diye konuştu.
Çin'de lale üretimi yapan Hollandalı iş adamı Nico Kaaijk'i Konya'ya davet ettiklerini ve bu arada lale soğanlarının kalitesini incelediğini ifade eden Korkut Yetgin, Kaaijk ile Fransa ve Çin pazarlarına da erken üretim Türk lalelerinin satışını düşündüklerini aktardı.
"Türk lalesi daha güzel"
Çin'de üretim yapan Hollandalı Nico Kaaijk ise Türk lale soğanlarının en büyük tercih nedeninin, Hollanda'dan yaklaşık 4 hafta önce hasat edilmeleri olduğunu söyledi. Türkiye ikliminin Fransa ve Çin'e göre daha kuru olduğunu ifade eden Kaaijk, "Nem olmadığı için Türk lalesinin hastalık riski daha az ve kalitesi daha güzel. Bu nedenle Türkiye Hollanda'ya lale ihracatı yapabilir. Şu anda Hollanda, turfanda yani erken lale elde edebilmek için Fransa'nın çoğu kentinde erkenci lale üretimi yapıyor. Fakat yüksek nem ve popülasyonun fazla olması nedeniyle böcek zararı yüksek. Konya ise kuru bir iklime sahip süs bitkisinin yoğun yetiştirilmediği bir bölge olması nedeniyle, burada erkenci lale yetiştirilip Hollanda'ya rahatlıkla bu ürünün ihracatı gerçekleştirilebilir" şeklinde konuştu.
Asya Lale firması, 1998 yılından bu yana Konya'da lale ve diğer soğanlı bitkilerin üretimini yapıyor. Türkiye'deki en büyük soğanlı bitki üreticisi olan firma, yaklaşık 6 bin metrekarelik soğuk hava deposuna sahip. Firma, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çok sayıda belediye ve özel sektör için, yaklaşık 25-30 milyon soğanlı bitki üretiyor.

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...