Hazine'den girişimcilere 2 milyar liralık yeni kaynak

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Hazine'den girişimcilere 2 milyar liralık yeni kaynak

EKONOMİ Haberleri  / AA

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, girişimcilere sağladıkları desteklere bir yenisini eklediklerini belirterek, “Yenilikçi ve teknoloji odaklı girişimleri desteklemek amacıyla Hazine Müsteşarlığının girişim sermayesi fonlarına doğrudan kaynak aktarmasına imkan sağlayacak Bakanlar Kurulu kararını Başbakanlığa gönderdik." dedi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı  Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılından itibaren  ekonominin dinamikleri olan girişimcilere yeni finansman kaynakları oluşturmak  için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda çalışmalarına 2013 yılında melek yatırımcılık sistemiyle  başladıklarını anlatan Şimşek, alternatif bir finansman aracı olan girişim  sermayesi fonlarını destekleyen “fonların fonu” sistemini faaliyete aldıklarını  ifade etti.

Girişimcilerin vatandaşlardan fon toplamasını sağlayacak kitle  fonlamasının yasal zeminini oluşturduklarını anımsatan Şimşek, "Girişimcilere  sağladığımız desteklere bir yenisini daha ekliyoruz.  Yenilikçi ve teknoloji  odaklı girişimleri desteklemek amacıyla Hazine Müsteşarlığının girişim sermayesi  fonlarına doğrudan kaynak aktarmasına imkan sağlayacak Bakanlar Kurulu kararını  Başbakanlığa gönderdik." diye konuştu.

Şimşek, söz konusu düzenlemeyle girişimcilere 2 milyar lira  tutarındaki kaynağın girişim sermayesi fonları aracılığıyla aktarılacağını  bildirdi.

Bu kaynağın, 2023 yılına kadar Müsteşarlık tarafından fonlara  taahhütte bulunularak aktarılacağına işaret eden Şimşek, bunun aynı zamanda  gelecek 5 yıl içerisinde ülke ekonomisine en az 4 milyar lira tutarında kaldıraç  etkisi oluşturacağını kaydetti.

GİRİŞİMCİLER VE YATIRIMCILAR İÇİN "MİLAT"

Hazinenin piyasaya aktaracağı kaynağın, çarpan etkisi oluşturarak yabancı fonların Türkiye'ye yönelmelerini sağlayacağına da dikkati çeken Şimşek,  ortak yatırım yapma imkanlarının oluşturulacağını, bu sayede girişimcilerin daha  çok finansmana, daha hızlı ulaşacağını vurguladı. Şimşek, şu değerlendirmede  bulundu:

"Bu düzenleme girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız için bir milat  olarak kabul edilecek ve hükümetimizin gündeminde olan yeni projeler sırasıyla  uygulamaya konulacaktır. Öncelikle sanayi üniversite iş bilirliği alanına yeni  bir soluk getirilecek, ticarileşme aşamasındaki girişimler üniversiteler  bünyesinde kurulacak fonlar aracılığıyla desteklenecektir. Üniversitelerimiz fon  yönetimi konusunda tecrübe edinecek, ekosisteme her yönüyle destek sağlanacaktır.  İnovatif ve teknolojik fikirler kolay bir şekilde finansmana erişecek, dünyada 1  milyar dolar değerlemeye ulaşan ve 'unicorn' girişimler arasına Türk girişimleri  de girebilecek.”

Kurulacak mikro katılım fonu ile öncelik kadın girişimcilerde olmak  üzere bölgesel desteklerin sağlanacağını anlatan Şimşek, en küçük işletmelere  bile fonlar aracılığıyla kaynak aktarılacağını belirtti.

Şimşek, "Katılım bankalarımızın girişim sermayesi fonları konusunda  tecrübe edinmesi amacıyla ortak fon kurma çalışmalarımız, bu düzenlemenin  yürürlüğe girmesiyle hızlanacak, girişimcilerimizin faizsiz finansmana erişiminin  artırılmasını teminen mudaraba-muşaraka benzeri alternatif finansman araçlarının  kullanılması da yaygınlaşacak." dedi.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...