Kahveyi yanlış zamanda içiyormuşuz

Kahveyi yanlış zamanda içiyormuşuz

YAŞAM Haberleri

Birçoğumuz sabah uyandıktan hemen sonra kahve içer ama bilim insanlarına göre bu yanlış.

Bilim insanları, pek çok insanın vazgeçemediği en temel içeceklerden olan kahveyi, ne zaman içmemiz ne zaman içmememiz gerektiğini araştırdı. Kahve şüphesiz, insanların içtiği en büyük iksirlerden biri. Sabahları sadece bir yudum alsanız bile kahvenin canlandırıcı gücünü, tüm iliklerinizde hissedersiniz. Ama eğer şahane bir enerjiye sahip olmak için düzinelerce kahveye ihtiyaç duyan biri iseniz, bilmeniz gereken bir şey var: Kahvenizi günün yanlış zamanda içiyor olabilirsiniz. Bu araştırma, günün her saatinde kahve için delirenlerin kulağına hoş gelmeyebilir ancak bilim hiçbir zaman yanıltmaz.

Yeni kronofarmakoloji araştırması, ilaçların etkisinin her bünyede değişiklik gösterdiğini araştırdığı gibi, aynı şekilde kahveyle ilgili bir araştırma yaptı. Kafeinin neden olduğu o güzel uyandırmayı hissetmek için, kahveyi günün belli saatlerinde içmeli ve belli saatlerde de içmemelisiniz. Çalışmada, Dartmouth Tıp Fakültesi Geisel Tıp Fakültesi'nden Nörobilimci Steven Miller, temel olarak sizin içsel saatiniz olan sirkadiyen saatini inceledi ve insan vücudunun fizyolojisi gün boyunca özellikle stres hormonu ve kortizol açısından nasıl değiştiğini araştırdı. Kortizol, stresli ve tehlikeli durumlarda sivrilen ve vücudunuzu "dövüş veya uçuş" moduna sokan hormon olarak bilinir, ancak normal şartlarda, kortizol seviyelerimiz gün boyunca doğal olarak dalgalanır, sabahları yükselir ve uyanık hissettirir, geceleri dibe inerek bizi yorgun ve yatağa atlamaya hazır hale getiriyorlar.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...