Rusya ve İran'dan flaş Türkiye açıklaması

Düzenleyen:
Rusya ve İran'dan flaş Türkiye açıklaması

DÜNYA Haberleri

Geçtiğimiz hafta Ankara'da gerçekleşen Suriye zirvesinde bahar havası etkisini göstermişti. Duma'daki saldırı sonrası gelişmeleri takiben İran ve Rusya kanadından yapılan açıklamalara bir yenisi eklendi.

Suriye'de Beşşar Esad güçleri tarafından Şam'ın Doğu Guta bölgesine bağlı Duma beldesinde gerçekleşen kimyasal saldırı Türkiye, İran ve Rusya arasında sağlanan Ankara mutabakatına gölge düşürdü. Aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu 200'e yakın sivilin katledildiği saldırıya Türkiye sert tepki göstermişti. 

RUSYA'DAN "AFRİN'İ ESAD'A VERİN" ÇAĞRISI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri tarafından Suriye'nin Afrin bölgesindeki terörist yapılanmalara yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin şehir merkezinin kurtarılmasıyla büyük başarıya ulaşmıştı. Ankara'nın yüz akı operasyon sivil hassasiyeti ile de büyük beğeni toplamıştı. 

İran merkezli Tasnim Haber Ajansı'nın aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrin operasyonunun gerçek sahiplerine teslim edileceği yönündeki açıklamasını hatırlatarak, bölgenin Esad rejimine devredilmesi çağrısında bulundu.

Lavrov, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Afrin'i işgal etmek istediğini hiçbir zaman söylemedi. Nitekim biz de Afrin'deki durumu normalleştirmede en kolay yöntemin, Türkler buradaki hedeflerine ulaştıklarını söylediklerinde, bu bölgenin kontrolünün Suriye hükûmetine geri verilmesi olacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

İRAN: ESAD'LA İŞ BİRLİĞİ YAPIN

Öte yandan İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, Türkiye'ye Esad rejimi ile iş birliği yapma çağrısında bulundu. Rusya merkezli el-Yevm televizyon kanalına konuşan İranlı komutan, "Eğer Türkiye'nin, Suriye'de güvenlik meseleleri konusunda endişeleri varsa, bu endişeleri Suriye yönetimi ile işbirliği içinde çözmelidir" dedi.

General Hatemi açıklamasında, "Biz, Türkiyeli kardeşlerimize şunu söyledik; eğer Suriye'de güvenlik meseleleri konusunda endişeleriniz varsa, bu endişeleri Suriye yönetimi ile iş birliği içinde çözünüz. Türkiyeli kardeşlerimizin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğine saygı göstermelerini temenni ediyoruz. Bence muhakkak böyle olacak, çünkü Suriye yönetimi ile koordinasyon yapmadan topraklarına giren ülkeler, bu toprakları terk etmeliler" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...