Başbakan Erdoğan, elçilere seslendi, 'Özgürlükler bizimle geldi'

Başbakan Erdoğan, elçilere seslendi, 'Özgürlükler bizimle geldi'

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan, büyükelçilere, 'Ülkede gerçek demokrasiyi biz tesis ettik. Bunu daha ileri seviyelere çıkarmak için de reformları sürdürüyoruz' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı'nın AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği 6. Geleneksel Büyükelçiler iftarında konuştu. Türkiye'nin darbe geçmişinden bahseden Başbakan, şunları söyledi: "Biz çok zorlu bir demokrasi sürecinden geçtik. Son 50 yılda 4 askeri darbe ve darbe girişimlerine şahit olduk. Çok ağır bedeller ödedik. Bütün bu hadiselerden dersler çıkarıp, demokrasiyi daha ileri bir düzeye getirmek için de çaba sarf ettik. Bakınız bundan 53 yıl önce 27 Mayıs 1960'ta Türkiye çok acı bir darbeye maruz kaldı. Başbakan ve 2 bakanı idam edildi. Böyle bir geçmişten geliyoruz. Askeri darbe bu gün dahi silinmeyen derin izler bıraktı. Biz görevi devraldığımızda Türkiye sınırlı sorunlu bir demokrasiye sahipti. 10.5 yıl boyunca Türkiye'yi dünya ile bütünleştirmek için reformlar yaptık. Hukuk sistemini bağımsız, adil işleyen bir mecraya kavuşturduk. En son, askeri darbelere gerekçe olarak gösterilen 35'inci maddeyi değiştirdik. Ama bugün bunu yazan yok, bunu anlatan yok..." Özgürlükler alanında büyük reformlar yaptıklarını belirten Erdoğan, "İfade özgürlüğünün önünü biz açtık. Şu anda başbakana, cumhurbaşkanına küfredenler, on yıl önce böyle bir yazı yazabilirler miydi? Yazdıkları anda adresleri belliydi. Ama şu anda parmak sayısını geçmiyor, onlar da terör örgütleri ile bağlantılı olanlar, ruhsatsız silah taşıyanlar. Avrupa'ya gidiyoruz hemen 'Siz gazetecileri hapse atıyorsunuz' diyorlar... Halbuki bugün sadece fikrinden dolayı cezaevine giren kimse yoktur. Yasada her şey açık ve net. On yıl öncesine kadar Türkiye'de yasaklı kelimeler, sakıncalı konular vardı. Dokunulamayan kurumlar vardı. Sanatçıların, gazetecilerin üzerindeki baskıları kaldıran biz olduk. Başta doğu ve güneydoğu olmak üzere vatandaşların hak ve özgürlüklerini kısıtlayan uygulamalara son verdik. Tüm azınlık vakıflarının gayrimenkullerini kendilerine iade sürecini biz başlattık. Geçen yılki iftarda bunu açıklamıştık. Şu an 2.5 milyar doları bulan iadeler yaptık. Daha devam ediyor" diye konuştu. Türkiye hakkında çıkarılan olumsuz haberlere itibar edilmemesini isteyen Başbakan, "Gerçekleri birinci ağızdan öğrenin. Gidin ülkenize doğruları anlatın. Şunu da herkes bilsin ki, bölgesinde güçlü ve müreffeh bir Türkiye bütün dünya için bir şanstır. Biz kendisi için istediğini komşusu için de isteyen bir ülkeyiz. Bizim medeniyet değerlerimizde bu var. Bizde barış mesajları dışında bir mesaj duyamazsınız. Dış politikamızı bu eksende sürdürüyoruz" dedi. Hiçbir ülkenin iç işlerine karışma niyetinde olmadıklarını belirten Erdoğan, bölge ülkelerinde halkların huzuru ve refahı için gerekli girişimleri sürdüreceklerini nbsp;
de sözlerine ekledi. İftara Mısır Büyükelçisinin davet edildiği halde gelmediği öğrenildi. nbsp; Oğuzhan Şahin ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...