Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Fenerbahçe'yi neler bekliyor

- Güncelleme:
Fenerbahçe'yi neler bekliyor

FUTBOL Haberleri

Fenerbahçe'nin yeniden Şampiyonlar Ligi eleme turuna katılmasıyla seri başı olamayan takımların tepkisi ve merak edilen soruların cevapları.

CAS'ın UEFA Tahkim Kurulu'nın Fenerbahçe'ye verdiği 2 yıl men cezası kararındaki yürütmeyi durdurması ve sonucunda da sarı-lacivertli takıma Şampiyonlar Ligi kura çekiminin kapılarının açılması sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da gündeme oturdu. nbsp;CAS'ın açıkladığı kararın ardından kamuyounda merak edilen sorular da kendisini göstermeye başladı. UEFA ve Fenerbahçe Kulübü'nün hızlandırılmış yargılama sisteminde mutabık kalmaları sonucunda sarı-lacivertliler, Şampiyonlar Ligi elemelerine katılacak olan Fenerbahçe ile ilgili kararını en geç 28 Ağustos'a kadar açıklayacak olan CAS'ın vereceği karar tüm dengeleri alt üst edebilir. nbsp;Fenerbahçe'nin cezası ne olacak?, Fenerbahçe ön elemede elenirse ne olacak? CAS, Fenerbahçe'yi haksız bulur; Beşiktaş'ı haklı bulur ve Fenerbahçe ön eleme turunu geçerse; play-off turunda hangi takım devam edecek? nbsp;Bursaspor'un CAS'a olan itirazı nasıl cevap bulacak? Fenerbahçe'nin yeniden Şampiyonlar Ligi eleme turuna katılmasıyla seri başı olamayan takımların tepkisi ne olacak, tazminat hakkı doğacak mı? İşte SPORX farkıyla kamuoyunda merak edilen ve cevabını arayan tüm soruların cevabı...

- CAS, tedbir talebini 24 saatte mi karara bağladı?
Hayır. Çünkü Fenerbahçe, kamuoyunun bildiğinin aksine tedbir başvurusunu 17 Temmuz günü değil aslında UEFA Tahkim Kurulu'nun kararını açıkladığı 16 Temmuz'da yaptı. Bu sebepten dolayı tedbir talebinin değerlendirilmesi 24 saati aşkın bir süre içerisinde gerçekleşti.


- CAS, UEFA ve Fenerbahçe arasında neler yaşandı?
CAS, Fenerbahçe'nin tedbir talebi üzerine 17 Temmuz günü UEFA'ya bunu bildirerek itirazı ile ilgili kendisine 24 saatlik süre verdi. CAS, burada UEFA'ya aynı zamanda yargılamanın hangi şartlarda ve hangi zaman içinde olacağını da bildirdi. UEFA da cevap olarak Fenerbahçe'nin tedbir talebini kabul ettiğini ve karara itiraz etmediğini ama yargılamanın 30 Ağustos'a kadar sonuçlanmasını istedi. Kısaca UEFA, tedbir talebine itiraz etmeme karşılığında hızlı yargılama talep etmiş oldu. Fenerbahçe'nin tedbir talebi de CAS tarafından bu şekilde kabul edilmiş oldu. nbsp;


- CAS ve UEFA kararını neden üç kulübe bildirdi?
CAS ve UEFA bugünkü kararlarını üç külübe gönderdi; Fenerbahçe, Beşiktaş ve Bursaspor. Çünkü bu üç kulüp de, bu dava konusunda taraf. Mesela Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ne katılamaz ve Beşiktaş, CAS davasını kazanırsa Fenerbahçe'nin yerine Besiktaş Şampiyonlar Ligi'ne gidecek. Eğer Fenerbahçe ve Beşiktaş, CAS davasını kaybederse bu defa Bursaspor, Şampiyonlar Ligi'ne katılacak.
- Peki yaşanan bu gelişme Fenerbahçe'nin lehine denebilir mi?
Aleyhine değil en azından.


- Ön elemeyi geçilir ve CAS'daki davasını kaybederse ne olacak?
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Turu'nu geçti ve yoluna devam ediyor. Fenerbahçe bir sonraki tura hazırlanırken, nbsp;
CAS da kararını verdi ve "UEFA kararında haklı" dedi. O zaman Fenerbahçe kupadan men edilir ve onanan 2 yıllık cezasının ilk yılını bu sezın çekmiş sayılacak.


-Peki Fenerbahçe ön elemeyi oynadı ve elendi, o zaman?
Fenerbahçe, ön eleme turunda elenir ve CAS da kararını 28 Ağustos'a kadar açıklar ve "UEFA haklı" derse Fenerbahçe, cezasını çekmemiş sayılır. Çünkü o anda kupada yoluna devam etmiyor, iki yıllık men kararı kalır.


-Fenerbahçe'nin yerine hangi takım Şampiyonlar Ligi'ne gider?
Teknik olarak Fenerbahçe, CAS'da davayı kaybederse bu durumda ön elemeyi geçtikten sonra onun yerine Şampiyonlar Ligi'ne gidecek olan takım Bursaspor veya Beşiktaş (Beşiktaş, CAS davasında haklı bulunursa) olur; ama teorik olarak Fenerbahçe'nin elediği takım yoluna devam eder. Fenerbahçe'nin ön elemeyi geçmesi ve sonrasında 28 Ağustos'ta davasının reddedilmesi durumu, süreci bir çok açıdan karmaşaya sokacak. nbsp;


En basitinden bugün bile Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne alınması Şampiyonlar Ligi torbalarındaki dengeleri değiştirdi. Örneğin, Yunanistan temsilcisi PAOK seribaşıyken şimdi değil... Bu durumda kupa devam ederken Fenerbahçe, ihraç edilirse UEFA haklı bulunur o zaman PAOK ve torbadaki durumları değişen bir çok takım mağdur olarak tazminat davası açabilir.


-CAS davası 28 Ağustos'ta sonuçlanır mı? nbsp;
Taraflar öyle demesine karşılık bu işin 28 Ağustos'a kadar sonuçlanması mümkün görünmüyor. Çünkü bu dosya ile ilgili sadece UEFA'nın elinde onbin sayfanın üzerinde belge var. Bundan dolayı CAS'ın 21 ve 23'ündeki duruşmalardan sonra bu davayı ileri tarihe alıp Fenerbahçe'yi kupada devam etmesini sağlayabilme ihtimali de var. Yani CAS, büyük bir karmaşaya sebebiyet vermemek adına kararını Fenerbahçe'nin Avrupa'da mücadele ettiği süre içerisinde açıklamayabilir ve kararını kupa sonrasına bırabilir.


-CAS KARAR İÇİN YARGITAY'I DA BEKLEYEBİLİR!
Kararını 28 Ağustos'a kadar açıklaması beklenen CAS için düşünülen ihtimallerden biri de Fenerbahçe'nin Türkiye'de soruşturmasının tamamlanması olacak. UEFA Tahkim Kurulu'na yaptığı savunmada 'Yargıtay'ı bekleyin' diyen Fenerbahçe için nihai kararı açıklayacak olan CAS, herhangi yüklü bir tazminat tehlikesi ile karşılaşmamak için Yargıtay'ın Fenerbahçe hakkında açıklayacağı kararı bekleyip, karara bağlama işlemini erteleyebilir. nbsp;


-Tahkim'in Porto ve Fenerbahçe kararları arasında çelişki yok mu?
Porto ile Fenerbahçe'nin durumları aslında büyük bir benzerlik taşıyor. UEFA Tahkim Kurulu, UEFA'nın verdiği kararı Portekiz'de soruşturmanın tamamlanmadığı gerekçesiyle bozmuş ve Portekiz temsilcisini yeniden Şampiyonlar Ligi'ne almıştı. Fenerbahçe de aynı şekilde, Türkiye'de yapılan soruşturmanın henüz Yargıtay safhasında olduğunu UEFA Tahkim Kurulu'na anlatmış ancak Tahkim Kurulu'nun kararı beklenen şekilde oluşmamıştı.


-Bursaspor'un CAS'a olan başvurusunu nasıl değerlendirmeliyiz?
Bursaspor'un CAS'a olan başvurusu aslında 2003-2004 yılında Porto olayı ile parallelik gösteriyor. O dönemde Portekiz Futbol Federasyonu, Porto'ya 2003/04 yılında oynanan 2 maçta hakemlere rüşvet teklif ettiği nedeniyle 6 puan silme cezası verdi. Bunun üzerine de UEFA, Porto'yu Şampiyonlar Ligi'ne katılmaktan men etti. Ama sonrasında UEFA Tahkim Kurulu Portekiz'de yapılan soruşturmanın tamamlanmadığı gerekçesiyle Porto'yu tekrar Şampiyonlar Ligi'ne aldı. Bunun üzerine de ligde Porto'nun arkasından gelen Benfica ve Vitoria, CAS'a giderek Porto'nun Şampiyonlar Ligi'nden men edilmesini istedi. CAS bu iki ekibin talebini reddederek kararı onadı. Bursaspor'un durumu da Benfica ve Vitoria ile paralel aslında...(sporx)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...