Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tarihimizi aydınlatacak büyük keşif

Tarihimizi aydınlatacak büyük keşif

DÜNYA Haberleri

Ulan Batur'da bir süredir kazı çalışmaları yapan Japon profesör, Göktürkler'e ait şimdiye kadarki en büyük yazılı iki anıtı gün yüzüne çıkardı.

Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'a 400 kilometre uzaklıktaki bir bölgede kazı çalışmaları yapan Japon profesör, büyük bir keşfe imza attı. Osaka Üniversitesi'nde eski Türk Tarihi uzmanı olarak görev yapan Profesör Takashi Osawa, Göktürkler'e ait nbsp;şimdiye kadarki en büyük yazılı iki anıtı gün yüzüne çıkardı. İki yazıtın boyutları, 4 metre eninde ve 3 metre uzunluğunda. Toplam 20 satır ve 2832 sütun şeklinde, üzerine eski Türkçe karakterler kazılmış olan yazıtlar çözümlendi. Anıtlarda; "Ah, evim!", "Ah, toprağım!" gibi ölen kişilerin aileleri veya evlerinden isteksiz ayrılışını ifade eden bir metin olduğu ortaya çıktı. Yazıtın Orta Asya'da 682-744 yılları arasında hüküm sürmüş Türk devleti Göktürkler'in devlet sistemi ve düzenini aydınlatılacak tarihsel bir malzeme olduğu belirtildi. Yine Moğolistan'da 120 yıl önce Göktürkler'e ait Orhun Kitabeleri bulunmuştu. Yazıtlar, Göktürk hükümdarları Bilge Kağan ve Kül Tigin'e ait.

nbsp;Tarihimizi aydınlatacak büyük keşif

EVLERİNDEN İSTEKSİZ AYRILANLARIN FERYADI
İki yazıtın boyutları, 4 metre eninde ve 3 metre uzunluğunda. Anıtlarda; "Ah, evim!", "Ah, toprağım!" gibi ölen kişilerin aileleri veya evlerinden isteksiz ayrılışını ifade eden bir metin olduğu ortaya çıktı. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...