İlikli kemik suyuna yoğun talep

İlikli kemik suyuna yoğun talep

YAŞAM Haberleri

İzmir'de et işleme tesisi bulunan girişimci, atık kemikleri değerlendirerek elde ettiği ilikli kemik suyu ve çorbayla yeni bir pazar oluşturdu.

Kemalpaşa ilçesinde et işleme tesisi kuran Hüseyin Cengiz, kalan kemikleri değerlendirmek için bir arayışa girdi. Yaptığı yurt dışı gezileri sırasında ilik suyu üzerine satış yapan iş yerlerini fark eden Cengiz, Türkiye'ye döndükten sonra kemikleri değerlendirmek için Ar-Ge çalışması yürüttü.

Cengiz, yapılan çalışmalar sonrası yüzde 100 dana kaval kemiği kullanarak ilikli kemik suyu üretimine başladı.

İşte şifa kaynağı olan ilikli kemik suyu üretiminin hikayesi...

İlikli kemik suyunu Zel markasıyla piyasaya süren firma sahibi Cengiz, AA muhabirine, ilikli kemik suyunun doğal bir şifa kaynağı olduğunu ve yüzyıllardır geleneksel bir lezzet olarak mutfaklarda yer aldığını belirtti.

Kemiklerin değerlendirilmesi için yaptıkları Ar-Ge çalışması sonrası ilikli kemik suyunu üretip raflarda satışa çıktıklarını aktaran Cengiz, "Yaptığımız araştırma sonrasında ilikli kemik suyunun Türkiye'de raflarda olmadığını görünce 'biz bunu üretebilir miyiz?' diye başladı proje. Ar-Ge'ler yapıldı ve raflara çıktık. Kısa bir sürede çok ciddi talep olunca ilikli kemik suyundan yeni ürünler çıkarmayı hedefledik ve bizim geleneksel tatlarımız olan kelle paça, işkembe ve tarhana gibi organik ürünlerle raflara çıkmaya başladık. Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 15 bin noktada tüketiciyle buluşuyoruz. Ana hedefimiz sağlıklı, katkısız doğal ürünler sunmak." dedi.

Cengiz, ürünlerinde katkı maddesinin bulunmadığı hem sağlık hem de lezzeti bir arada tüketicilere sunduklarını ifade ederek, market raflarına 4 ay gibi bir süre önce çıkmalarına rağmen tüketicilerden çok güzel geri dönüşler aldıklarını söyledi.

Tesisi 10 milyon lira öz sermayeyle kurduklarını ve 50 kişiyi istihdam ettiklerini aktaran Cengiz, hijyene çok önem verdiklerini, üretilen ürünlerin tesisteki laboratuvarda sürekli testlerden geçirildiğini belirtti.

Cengiz, günde 10 tonluk üretim yaptıklarını anlatarak, kemiklerin çorbaya dönüştürülmesiyle ekonomiye yıllık 36 milyon liralık katma değer kazandıracaklarını söyledi.

Hüseyin Cengiz, Türkiye'nin yanı sıra ürünlerini yurt dışındaki gıda fuarlarında tanıtma imkanı bulduklarını, buralardan gelen geri dönüşlerin kendilerini heyecanlandırdığını dile getirdi.

Cengiz, "İhracata yönelik hedeflerimiz var, Dubai gıda fuarına katıldık, orada Körfez ülkeleri ve Ortadoğu'dan bir talep var, bunun dışında Türki Cumhuriyetlere numunelerimiz gitti, orayla da görüşmelerimizi yapıyoruz. Tahmin ediyorum kısa sürede ihracata başlamış olacağız. Böylece atıl durumdaki kemiği katma değere dönüştürmüş olacağız." diye konuştu.

Cengiz, kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasıyla mutfakta geçirdikleri zamanın azaldığına dikkati çekerek, "Biz ürünümüzü 10 saat kaynatıyoruz, artık hiçbir kadının 10 saat boyunca ürünü kaynatacak zamanı ve enerjisi yok. Biz tüketicileri o zahmetten kurtarıp kesinlikle katkı maddesi ve koruyucu içermeyen ürünlerle raflardayız. Ürün çeşitlendirilmesine de buradan başladık, geleneksel tatlarımız olan işkembe ve kelle paça ile devam ettik. Hem sağlıklı besin kaynağımız hem de evlerde yapması zahmetli. Biz evde yapılması zor olan ama sağlıklı doğal ürünler peşindeyiz." ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...