BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Hileli gıda sektörü 6 milyar dolara koştu

Hileli gıda sektörü 6 milyar dolara koştu

Yoğurda jelatin katan, şekerlemeyi tekstil boyası ile renklendiren, kıymaya domuz ve at-eşek eti katanların oluşturduğu sektör, dar gelirlinin sırtından 6 milyar dolarlık gelir elde etti



ANKARA İHA Türkiye’de merdivenaltı ve hileli gıda üretimi denetimlere rağmen hızla büyüyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Başkanı İbrahim Yetkin, hileli gıda sektörünün 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını, bu ürünleri dargelirlilerin bilerek almak zorunda kaldıklarını söyledi. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı 43 bin gıda üreticisi bulunmasına rağmen kayıtsız olanların sayısının 450-500 bine ulaştığını söyleyen Yetkin, “Tarım Bakanlığı hileli gıdayı 5 bin elemanla denetlemeye çalışıyor. Çok sayıda hileli üretici var. Bunların teşhir edilmesi caydırıcı oluyor ama her gün yeni yöntemler bulunuyor. Marka Koruma Grubu’nun yaptığı bir araştırmada da tüketicilerin yüzde 58’inin sahte, taklit ya da kaçak malı bilerek tercih ettiği ortaya çıktı.?Bunlar semt pazarı veya işportadan alım yapıyor” dedi. Yetkin, dargelirlinin 40 liraya sucuk alamadığı için pazardan 5 liralığını aldığını, tavuk dönerin hem 10 liraya hem 2 liraya bulunduğunu, asgari ücretlinin 2 lira olanı aldığını söyledi. Yetkin, TZD’nin yaptığı incelemeler ve Tarım Bakanlığı’nın denetimlerinde ortaya çıkan hileli gıda yöntemlerini ise şöyle sıraladı: * Yüzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti var, soya da baharatla karıştırılıp kullanılıyor. Raf ömrü uzasın diye gereğinden fazla nitrat kullanılıyor. * Sosislerde yabancı doku ve iç organ var. Tavuk kemikleri salamlara karıştırılıyor. * Tereyağında patates kullanılıyor. * Yoğurda, domuz derisi ve kemiğinin kaynatılmasıyla elde edilen jelatin katılıyor. * Hazır kıymaya sakatat katılıyor, kıymalı pidede at, eşek eti kullanılıyor. * Küflü peynirler eritme peynir oluyor. * Şekerlemelere domuz jelatini, tekstil boyası, hayvan yemi karışıyor. * Tatlıda Antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı kullanılıyor. * Kurtlu incirden incir lokumu yapılıyor. * Kuru üzüm bozulmasın diye mazota bulanıyor. * Çöpe atılması gereken tavuk artığı dönercilere satılıyor. * Kırmızı bibere kiremit tozu, karabibere boya katılıyor. * Kullanım tarihi geçmiş yumurtaların ambalajı ve mühürleri yeniyeniyor. * Kaçak çaylar, kimyasal renklendiriciler hatta domuz kanıyla renklendiriliyor. * Kaçak sigarada kullanılan tütünün içine tahta tozu karıştırılıyor.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 104123
    % 0.12
  • 3.4906
    % -0.5
  • 4.1771
    % -0.29
  • 4.7234
    % -0.71
  • 145.551
    % 0.08
 
 
 
 
 
KAPAT