BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Çipura ve levrek üreticisi 1100 metreye takıldı

Çipura ve levrek üreticisi 1100 metreye takıldı

11 üniversiteden bilim adamları, AB ülkelerinde olmayan “kıyıdan 1.100 metre uzaklık’’ ve ‘’30 metre derinlik” gibi şartlar yüzünden çipura ve levrek sektörünün rekabet edemez hale geldiğini söyledi



AB ülkelerinde olmayan “Kıyıdan 1.100 metre uzaklıkta olmak” ve “30 metre derinlikte bulunmak” gibi şartlar yüzünden çipura ve levrek sektörünün rekabet edemez hale geldiği belirtildi. Türkiye’ye çipura ve levrek sektörünü kazandıran Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, “Güçlü Türkiye Çipura-Levrek Sektörü’nde Komşumuz Yunanistan’ın Gerisinde Kalabilir mi?” başlıklı kitabında 11 üniversitenin Su Ürünleri Fakültesi’nin bu konudaki görüşlerine yer verdi. Kitapta görüşlerine başvurulan bilim adamları yeni düzenlemeler sebebiyle sıkıntılı bir sürece girildiğini ve rekabet gücünün düşmeye başladığını belirtirken, “Bu türlerin yetiştiricilik maliyetlerinin daha aşağılara çekilebilmesi için mesafelerin AB ülkelerinde olduğu gibi uzaklık değil derinlik esas alınarak yeniden düzenlenmesi” gerektiğine vurgu yaptı. Selçuk Yaşar da mevcut sektörel sorunların ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çözülebileceğini söyledi. Yaşar, “Sektör, başta AB olmak üzere diğer ülkelerle rekabette bu nedenle zorlanıyor. Nitekim komşumuz Yunanistan ülkemizi geçti ve geride bıraktı. Bu nedenle Sayın Başbakanımızdan Türk çipura ve levrek sektörü olarak acilen destek talep ediyoruz. Kıyıdan 1.100 metre uzaklıkta ve 30 metre derinlikte bulunma şartı AB normlarına göre yeniden belirlenmelidir. Yeter ki hükümetimiz sorunları çözsün, o zaman Türk çipura-levrek sektörü Yunanistan’ı rahatlıkla geride bırakır’’ dedi.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT