BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Çocuklar ucuz şekerle obeziteye doğru koşuyor

Çocuklar ucuz şekerle obeziteye doğru koşuyor

Çocuklarda obeziteye sebep olan ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen Nişasta Bazlı Şeker üretiminin düşen kotalara rağmen sürekli artması soru işaretlerini artırıyor



> Cenk Esen / ANKARA Türkiye’de gıda denetimleri artarken üreticilerden, şeker tüketimiyle ilgili önemli bir uyarı geldi. Düşük maliyet sebebiyle çok sayıda gıda firmasının meşrubat, bisküvi ve şekerleme üretiminde kullandığı nişasta bazlı şeker (NBŞ), yol açtığı obeziteyle halk sağlığını tehdit ediyor. Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, NBŞ’nin obezitenin yanı sıra bağışıklık sistemini de olumsuz etkilediğini belirterek, ABD ve Avrupa Birliği’nde (AB) nişasta bazlı şekerin toplam tüketimde yüzde 2 pay alırken Türkiye’de bu oranın 2012 yılında yüzde 13.5 olduğunu söyledi. Akay, ayrıca 2012 yılında 310 bin ton NBŞ kotasına rağmen Türkiye’de 1 milyon ton üretim kapasiteli fabrikaların nasıl çalıştığının sorgulanması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de şeker pancarından elde edilen şeker kotasının 2.3 milyon ton olduğunu hatırlatan Akay, “Nişasta bazlı şeker belirlenirken şeker pancarının yüzde 10’u kadar kota belirlendi. Bakanlar Kurulu ise bu oranı yüzde 50 oranında artırma ve düşürme yetkisine sahip. 2001 yılından itibaren yapılan uygulama çerçevesinde Bakanlar Kurulu kotayı yüzde 50 artırma yetkisini kullandı. İlk defa geçen yıl yüzde 35 kullanıldı” diye konuştu. Türkiye’de NBŞ kotasının 2012 yılında yaklaşık 310 bin ton olduğuna dikkat çeken Akay, “Ama fabrikaların kapasitesi 1 milyon ton. Kurulu kapasitenin üçte biri kadar üretim yapılmasına rağmen duyduğumuza göre yeni fabrikalar kuruluyor. Kota alamasalar bile. Bu işi endişe verici olarak görüyorum. Sağlık açısından nesillerimizin sağlığı açısından endişeliyim” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT