Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Cumhurbaşkanı adayları için başvurular yarın başlıyor

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı adayları için başvurular yarın başlıyor

POLİTİKA Haberleri

Partilerin cumhurbaşkanı adayları bu hafta belli olacak. Son başvuru tarihi 9 Mayıs... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylık başvurusu cuma günü yapılacak.

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, bugünden itibaren 6 Mayıs 2018 Pazar günü saat 17.00'ye kadar genel başkanlarının imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü YSK'ya teslim edecek.

 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel  Seçimleri için YSK tarafından açıklanan seçim takvimine göre, ittifakların ve  Mecliste grubu bulanan siyasi partilerin cumhurbaşkanı adaylık başvuruları yarın  başlayacak. Siyasi partiler cumhurbaşkanı adaylarına ilişkin başvuruları 5 Mayıs  saat 17.00'ye kadar, seçmenler tarafından aday gösterilecekler ise 2 Mayıs saat  17.00'ye kadar YSK'ye yapabilecek. Seçmenler tarafından aday gösterilecekler için gerekli 100 bin imzanın  4-9 Mayıs'ta toplanması gerekecek ve bu süre içerisinde seçmenler aday  gösterecekleri kişi için ilçe seçim kurullarına imza verecek. 

Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından cumhurbaşkanı geçici aday  listesi 10 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanacak ve itiraz süresi başlayacak.  İtirazlar, 11 Mayıs saat 17.00'ye kadar yapılabilecek. YSK, itirazları 12  Mayıs'ta karara bağlayacak. 13 Mayıs'ta ise cumhurbaşkanı kesin aday listesi  Resmi Gazete'de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi  başlayacak. 

ERDOĞAN 4 MAYIS'TA ADAY GÖSTERİLECEK 

Seçim takvimi uyarınca, 24 Haziran cumhurbaşkanı seçimi için Mecliste  grubu bulanan partilerin cumhurbaşkanı adayları bu hafta içinde kesinleşmesi  gerekiyor. Bu doğrultuda AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu ve BBP'nin destek  verdiği "Cumhur İttifakı"nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olacak.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Nisan Cuma günü seçime yönelik adaylık  muvafakatnamesini imzalayarak AK Parti Grup Başkanvekillerine teslim etmişti.  AK  Parti TBMM Grubu, 2 Mayıs Çarşamba günü toplanacak. Toplantıda, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın, 24 Haziran 2018 seçiminde Cumhurbaşkanı adayı  gösterilmesi için grup kararı alınacak.  Erdoğan'ı AK Parti'li 316 milletvekilinin imzasıyla aday göstermek  isteyen AK Parti Grubu, milletvekillerinin imzasını almaya devam ediyor. AK  Parti, Erdoğan'ı 4 Mayıs Cuma günü Cumhurbaşkanı adayı gösterecek.

CHP'NİN ADAYI ARAYIŞI SÜRÜYOR 

Aday belirleme konusunda Parti Meclisi ile CHP TBMM Grubu ve Merkez  Yönetim Kurulu’ndan tam yetki alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  cumhurbaşkanı adayına ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde bu  ismi açıklaması beklenen Kılıçdaroğlu’nun ayrıca ittifak çalışmaları kapsamında  partililerle de temaslarını sürdürdüğü öğrenildi.   HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise 4 Mayıs Cuma günü partisinin  cumhurbaşkanı adayını kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı. TBMM'de grubu bulunan partilerden İYİ Parti'nin Genel Başkanı Meral  Akşener, daha önce yaptığı açıklamada, CHP’den ayrılarak partisine katılan ve  grup kurulmasını sağlayan milletvekillerinin imzasıyla aday gösterilmek  istemediğini ve 100 bin seçmenin imzası ile aday olacağını ifade etmişti. Bu  bağlamda Akşener'in adaylık müracaatını 2 Mayıs Çarşamba gününe kadar yapması  gerekiyor.   Saadet Partisinden yapılan açıklamada ise 1 Mayıs Salı günü, 100 bin  seçmenin imzasıyla belirlenecek cumhurbaşkanı adayların isminin kamuoyuyla  paylaşılacağı bildirildi.

İTTİFAK BAŞVURULARI  İSE BUGÜN BAŞLIYOR

24 Haziran seçimlerinin ilkleri arasında yer alan siyasi partilerin ittifak kurarak seçime girebilmeleri için süreç bugün başladı. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, bugünden itibaren 6 Mayıs 2018 Pazar günü saat 17.00'ye kadar genel başkanlarının imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü YSK'ya teslim edecek.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...