Esad'ın son hamlesi

Esad'ın son hamlesi

GÜNDEM Haberleri

Suriye liderinden cesaret alan PKK'nın uzantısı PYD, özerklik ilan etti; burnumuzun dibine flamasını da astı.

Terör örgütüPKK'nın Suriye'deki kolu PYD, üç günlük çatışmanın ardından Haseki'ye bağlı Rasulayn kasabasının kontrolünü tamamen ele geçirdi. PYD'nin silahlı gücü YPG militanları önceki gece yarısı ilçenin en yüksek binasına asılı olan Özgür Suriye Ordusu bayrağını indirerek kendi "bayrağı"nı dikti. O binanın Türkiye sınırına uzaklığı yalnızca 100 metre. nbsp;Çatışmalar, Rasulayn'a yakın köylere kaymış durumda. Başından beri Baas rejimi ile pek çatışmayan PYD'nin özerklik hamlesinin arkasında Beşar Esad ile yaptığı anlaşma olduğu iddia ediliyor. Esad, Türkiye sınırında devlet alt yapısı kurdurarak karşı hamle yapıyor. PYD'nin daha önce Esad ile toplantı yaptığı ve bu görüşmenin ardından özerklik kararına varıldığı kaydediliyor. Buna göre; özerk bölge, Afrin ve Kamışlı merkezli olmak üzere iki noktadan idare edilecek. 15 Ağustos'ta özerkliğin tamamen resmiyet kazanması; eylülde de seçime gidilmesi planlanıyor. Esad, bu hamleyle aslında Türkiye'deki çözüm sürecini hedef alıyor. nbsp;Plana göre; Esad, PYD'ye sınırdaki birkaç bölgede özerklik verecekti. Ankara ise, buna sert tepki gösterecekti ve bu tepki uluslararası alanda "Türkiye, Kürtlere karşı" şeklinde lanse edilecekti. Ancak bu oyunu fark eden Türkiye, Esad'ın son hamlesine çok sert bir tepki vermedi.

PETROL FAKTÖRÜ

Rasulayn'ı ele geçiren PYD güçlerinin başında Türkiye kökenli İsmail Hayro adlı bir kişi olduğu belirtiliyor. Rasulayn'ı önemli kılan özellik bölgedeki petrol alanlarının kontrolü bakımından mühim bir noktaya sahip olması. Suriye'nin en önemli petrol sahası olan Rumeylan, Rasulayn'ın 200 km doğusunda yer alıyor. Petrol sahası uzun zamandır kapalı. Ancak ilerde açıldığında büyük önem arz edecek.

Türkiye'den nbsp;çok ince nbsp;strateji
Rasulayn'da kontrol PYD'nin eline geçince Türkiye aldığı tedbirleri artırdı. Kırmızı alarma geçen Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgeye sevkiyat yapmaya başladı. Ayrıca Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'ndan havalanan Türk savaş uçakları ile insansız hava araçları, sınır hattında keşif uçuşu yaptı. nbsp;Sınırdaki gelişmeler güvenlik alanında ayrı, politik olarak ayrı olarak değerlendiriliyor. Günlerdir silah seslerinin eksik olmadığı Ceylanpınar'da ise tedirginlik sürüyor. PYD'nin ele geçirdiği Rasulayn, El Nusra'nın kontrolündeki Rakka ve Hür Suriye Ordusu kontrolündeki Halep'e giden stratejik yol güzergahında yer alıyor. nbsp;Türkiye'de çekilen PKK'lıların önemli bir bölümünün de Suriye'ye gelerek PYD saflarına katıldığı kaydediliyor. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...